Ételt vigyél, ne szemetet! Így lesz környezetbarát az ebéd

Kapcsolódó cikkek

Ételt vigyél, ne szemetet! Így lesz környezetbarát az ebéd

Ételt vigyél, ne szemetet! Így lesz környezetbarátabb az ebéd

IoT Podcast

3 perc

Globális probléma, hogy az ételrendeléseket követően műanyag hulladékhegyeket hagyunk magunk után. Így van ez annak ellenére is, hogy idehaza júliustól életbe lépett az egyszer használatos műanyagok forgalmazását tiltó törvény. Az IoT Zóna műsorban a Rakun Dobozközösséget mutattuk be. A fenntartható csomagolás fontosságát jelzi, hogy duplán is elismerték a Vodafone Digitális Díjon.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A projekt a Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriában harmadik helyezést ért el. Az innováció célja, hogy a vendéglátóiparban az étel elviteléhez és kiszállításához használt eldobható anyagok helyett a körforgásos gazdaság részeként hulladékmentes rendszert honosítson meg. A Rakun-dobozok rozsdamentes acélból készülnek, cseppmentesen záródnak és több százszor újratölthetők, a vendégek pedig a közösséghez csatlakozó bármelyik vendéglátóegységben használhatják őket.

A 2021-es pályázaton a Dolgozói Különdíjat is a Rakun Kft. megoldása nyerte. A Vodafone munkatársai által megszavazott, a fenntarthatóságot is szolgáló fejlesztés illeszkedik a telekommunikációs vállalat célkitűzéseihez. A különdíjas jutalma, hogy a Vodafone mentorcsapata fél éven keresztül segíti a projekt megvalósítását és továbbfejlesztését.

„A megoldásunk alapvető eleme az újrahasználható rozsdamentes acél doboz. Ezt az edényt a vendég beadja az étterembe, viszont élelmiszerhigiéniai okokból nem ebbe szedik az ételt, hanem cserébe kap egy ugyanilyen tárolóedényt. Az egész rendszernek az alapja egy applikáció, amellyel követni tudjuk a dobozok mozgását, és rendezni tudjuk a különböző vendéglátóhelyek közötti készleteket” – mondta a Rakun Dobozközösség egyik alapítója a Trend FM műsorában.

Horváth Sarolta hozzátette: a közösséghez csatlakozó vállalkozások a saját rendszerükben mossák el és fertőtlenítik ezeket a beadott edényeket. Ennek köszönhetően elkerülhető a keresztszennyeződés kockázata, amely például a fogyasztó saját ételhordója esetén fennállhatna.

A felhasználó egy applikációban tudja bejelölni, hogy hány Rakun-edényt hozott, és mennyit visz el, valamint ezen az online felületen az étterem QR-kódját is be tudja olvasni.

Augusztusban 46 körül volt a szerződéses partnereik száma, de ez a szám emelkedni fog, mivel a cégek folyamatosan küldik vissza a szerződéseket. Az ötletgazdák célja, hogy év végéig elérjék a 100 üzleti partnert. Budapesten található a legtöbb vendéglátóhely, ahol elfogadják a Rakun-dobozokat, de Pécsett is működik három egység, és most már Nyíregyházán, Győrben, Velencén, Miskolcon és Kecskeméten is vannak, akik csatlakoztak hozzájuk.

„Kolléganőmmel, akivel létrehoztuk ezt a közösséget, a Felelős Gasztrohős Alapítványban tevékenykedünk már tíz éve. Az alapítvány egyik szolgáltatása, hogy környezetvédelmi szempontból minősíti a vendéglátóhelyeket, ezért rengeteg vállalkozással vagyunk kapcsolatban. Azt láttuk, hogy ez egy állandóan visszatérő, vitatott probléma, hogy bár az adott étterem törekszik a zöldebb működésre, de a kiszállításhoz műanyag dobozokat használ. Emiatt kezdtünk el két éve elmélyedni abban, hogy milyen fenntarthatóbb csomagolást lehetne létrehozni” – részletezte az ötletgazda.

„Először a lebomló anyagokban gondolkodtunk, de az sem 100 százalékos megoldás. Akkor lenne az, hogyha a gyártók és forgalmazók visszagyűjtenék és komposztálnák ezeket a termékeket. Enélkül a lebomló csomagolás nagy százaléka ugyanúgy kukába kerül, és hulladékot termel, még ha nem is műanyag szemétről van szó. Ezt követően jutott eszünkbe az a teljesen egyszerű megoldás, hogy miért nem használunk olyan edényeket, amelyeket el lehet mosni és újra lehet használni. Körülnéztünk külföldön, és sok helyen működnek már hasonló rendszerek, például Svájcban, Dániában, Amerikában és Szingapúrban” – tette hozzá Horváth Sarolta.

A júliustól életbe lépett műanyagtörvénnyel kapcsolatban egyelőre az a tapasztalat, hogy bár forgalomba hozni már nem lehet egyszer használatos ételtárolókat, de sok vendéglátóhely előre felhalmozta az eldobható dobozokat. A Rakun ötletgazdái arra számítanak, hogy ezek a készletek néhány hónapig tartanak ki, és utána bíznak benne, hogy ezek az éttermek, kifőzdék és büfék is nyitnak a környezettudatosabb csomagolások felé.

A Vodafone Digitális Díjat elnyert innovációról hallgassa meg az IoT Zóna műsorát!