Vodafone-díjat nyert az Entremo okosórája

Kapcsolódó cikkek

Vodafone-díjat nyert az Entremo okosórája

Betegmonitorozás gyorsabban és okosabban: Vodafone-díjat nyert az Entremo okosórája

IoT Podcast

3 perc

Az IoT-alapú innovációt a járványhelyzetben fellépő kórházi ápolóhiány problémája hívta életre. A beteg csuklójára helyezhető eszköz több paramétert mér, az adatokat pedig a nap 24 órájában továbbítja az egészségügyi személyzethez, ezzel hatékonyabbá téve a munkájukat.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Sikeresen pályázott a Vodafone Digitális Díjra az Entremo Kft., a startup elnyerte ugyanis a Digitális Egészségügy kategória első helyezését. Ebben a kategóriában olyan pályamunkákkal lehetett nevezni, amelyek a technológia segítségével járulnak hozzá az ellátás hatékonyabbá tételéhez, vagy támogatják a digitális eszközök népszerűsítését az egészségügyi szektorban.

„Egy olyan csuklóra helyezhető, monitorozó eszközön dolgozunk, amellyel vitális paramétereket – például testhőmérsékletet, pulzust, oxigénszaturációt és légzési frekvenciát – mérünk. A valós idejű adatokat automatikusan tudjuk továbbítani az online digitális felületünkre. Ezáltal az intézményi környezetben, így kórházakban és idősotthonokban a személyzet sokkal gyorsabban tud több embert monitorozni. Akár egy teljes osztályt is nyomon lehet követni egyidejűleg, ha minden páciensen van ilyen viselhető eszköz, és gyakrabban futnak be a friss adatok a rendszerbe” – mondta Lakatos Péter, az Entremo Kft. társalapítója a Trend FM műsorában.

A projektötletük a járványhelyzet során 2020 áprilisában született. Kezdetben még egy szemüveg formájú, fejre helyezhető készülék fejlesztését tervezték, de aztán sokkal „kézenfekvőbbnek”, vagyis praktikusnak, és a felhasználók számára is kényelmesebbnek bizonyult a karperec-megoldás. Az okosóra előnye, hogy viselése nem zavarja a beteget a mindennapi tevékenységei közben, és az automatikus mérések nem igényelnek semmilyen beavatkozást a páciens részéről.

Az IoT-alapú – dolgok internetére épülő – rendszer fontos hozzáadott értéke, hogy tehermentesíti az ápolókat, mivel a sokszor ismétlődő, manuális feladatok egy részét átveszi, így gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a betegellátást.

„A paraméterek körét az alapján választottuk ki, hogy az alapvető állapotfigyelésnél miket tartottak fontosnak a koronavírus-osztályon dolgozó orvosok. Ahogy később egyre több intézménnyel és szakemberrel konzultáltunk, hamar világossá vált, hogy más részlegeken is – legyen az tüdőosztály, belgyógyászat vagy sebészeti megfigyelő – legalább ennyire relevánsak ezek az adatok. Sürgősségi osztállyal is van kapcsolatunk, és összességében úgy látjuk, hogy elég nagy területet le tudunk fedni a monitorozott paraméterekkel” – fejtette ki Lakatos Péter.

Mivel szigorú szabályozás vonatkozik az egészségügyi szférában használható orvostechnikai eszközökre és azok pontosságára, így az intézményi tesztelés megkezdését leghamarabb jövő év közepén tartják reálisnak. További terveik között szerepel a vérnyomásmérés optikai szenzoros integrálása és az esésdetektálási funkció beépítése is. Ez utóbbi különösen az idősotthoni használat esetében lenne nagyon hasznos.

A társalapító arról is beszélt, hogy a Vodafone Digitális Díj elnyerése azért is örömteli számukra, mert így nagyobb szakmai és felhasználói közönség előtt tudják bemutatni az innovációjukat, sokkal több emberhez jut el a fejlesztésük.  „Nagyon örülünk, hogy a Vodafone filozófiája alapján abszolút nyitott a pályázati nyertesekkel való együttműködésre, és arra, hogy a szinergiákban segítsenek a kisebb vállalkozásoknak. Nekünk fiatal cégként nyilván nagyon fontos egy ilyen elismerés, és azzal járó nagyvállalati segítség” – emelte ki Lakatos Péter.

További részletekért hallgassa meg az IoT Zóna adását!