A digitális alkotóműhelyek jelentik az oktatás jövőjét

Kapcsolódó cikkek

A digitális alkotóműhelyek jelentik az oktatás jövőjét

A digitális alkotóműhelyek jelentik az oktatás jövőjét

IoT Podcast

1 perc

Egy érdekes oktatási megoldásról, a Maker's Red Box-ról volt szó a legutóbbi IoT Zóna műsorban a Trend FM-en.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Ez egy magyar ötlet, amely vegyíti a hagyományos fizikai tárgyakhoz kötődő oktatást a projektszemlélettel és a digitális megoldásokkal. Ráadásul mindezt úgy teszi, hogy nem kizárólag egy-egy szűk korosztályra összpontosít.

A rádióműsorban szó volt arról is, hogy az elmúlt hónapokban a járványhelyzet miatt az oktatás áttevődött a digitális térbe. „Ezzel kapcsolatban alapvetően három területet különböztethetünk meg: az egyik a digitális oktatás, a másik a távoktatás, a harmadik pedig a digitalizáció oktatása. Mi a harmadikkal foglalkozunk. Ami pedig Magyarországon a koronavírus-járvány miatt zajlott, az inkább egyfajta távoktatás volt” – mondta Major Gábor, a Maker's Red Box vezérigazgatója.

A vállalkozás olyan alkotópedagógiai tananyagokat fejleszt, amelyek pozitív élménnyé teszik a tanulást és a tanítást is. Kerettörténetekre épülő alkotópedagógiai módszertanuk nagy előnye, hogy motiválttá teszi a diákokat, és rejtett módon fejleszti a technikai és szociális készségeket.

A gyerekek, fiatalok projektkeretek között dolgozhatnak a digitális közösségi alkotóműhelyben. Kisebb csoportokban összetett tárgyakat hoznak létre 3D nyomtató, lézervágó és hagyományos szerszámok használatával, eközben pedig megismerkednek a programozás, a robotika és az áramkörök alapjaival.

Az oktatás és a munkaerőpiac közötti szakadék a világon mindenhol növekszik, ezt szeretnék áthidalni a fejlesztők a STEAM-fókuszú (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) digitális alkotóműhelyek szervezésével.

Major Gábor a Maker’s Red Box alkalmazási lehetőségeit Magyarországon inkább a szakképzésben és a tanórán kívül – táborokban, szakkörökben – látja. A világ számos országában ugyanakkor beilleszthető a normál tanrendbe is.

További részletekért hallgassa meg a Trend FM műsorát!