Új trendek a munkaerőpiacon

Új trendek a munkaerőpiacon

Új trendek a munkaerőpiacon

gyártás

2 perc

Az Internet of Things rengeteg, korábban teljesen külön működő területet köt szorosan össze a kreatív formatervezéstől az informatikáig. Ennek hatásai a munkaerőpiacra is begyűrűznek, ahol például a cégek egyre inkább mérnöki vénájú IT-szakembereket keresnek.

Ahogy a Dolgok Internetéről egyre tisztábban látszik, hogy mekkora előnyt jelenthet a piacon, úgy a társaságok egyre inkább elmozdulhatnak ebbe az irányba az új munkatársak keresésénél is. Ez érdekes trendet rajzolhat ki, ugyanis az okostechnológiák területén leginkább azok a szakemberek tudnak érvényesülni, akik egyszerre értenek az informatikához és a műszaki tudományokhoz.

Kettő az egyben

A kettős szakértelemre tehát egyre erősebb lesz az igény. Ennek egyik oka, hogy az IoT-eszközök ugyanannyi hardveres újítást igényelnek, mint amennyi szoftvereset, így szükség van olyan munkatársakra, akik egyszerre tudnak ezeken a fejlesztéseken dolgozni – összegezte a nemzetközi HR-cég, az Adecco egyik szakértője az itworldcanada.com oldalán.

A Dolgok Internete nem a "dolgokról" szól

Az is probléma lehet a vállalatok számára, hogy azokat, akik mindkét területen járatosak, csak nagy pénzért lehet megszerezni. Előttük ugyanis rengeteg pozíció nyitva áll és kényelmesen válogathatnak. Ha pedig az adott cég nem szeretne új kollégákat felvenni, akkor is muszáj továbbképzést tartania az IT-munkatársaknak és a mérnököknek is. Ezek pedig további költségek, amelyekkel szintén számolniuk kell.

Nemcsak az informatikával mosódik egybe a műszaki szaktudás, hanem az értékesítési és marketingfeladatokkal is. Az IoT világában kellenek olyan szakemberek is, akik ügyesek a sales-ben, de akkor sem jönnek zavarba, ha az ügyfelek műszaki keresztkérdéseket tesznek fel nekik.

Még egy vitapont

A vállalatvezetőknek és az HR-osztályoknak arra is fel kell készülniük, hogy a különböző területekről érkező munkatársak eltérő szokásokat, munkamorált, megoldási módszereket hoznak magukkal, amelyek konfliktusokhoz vezetnek. Így érdemes olyan coachok által tartott tréningeket is szervezni, amelyek az új vállalati környezetben is a hatékony csapatmunka kialakítására koncentrálnak.