Rekordokat döntött a CES 2016

Rekordokat döntött a CES 2016

Rekordokat döntött a CES 2016

gyártás

5 perc

Megdőlt a nézőcsúcs a világ legrangosabb tech show-ján: több mint 170 ezer érdeklődő nyert bepillantást a fogyasztói elektronika jövőjébe.

A CES idén is saját kiállítóteret szentelt a meghatározó technológiai szegmenseknek, a legjelentősebb óriáscégek összesen 230 ezer négyzetméretnyi kiállítótéren fogadták öt nap alatt a látogatókat. A Consumer Electronics Show sajtóközleményében a szaksajtó véleménye alapján foglalták össze az idei esemény Top 5 techtrendjét, melyek garantáltan átformálják a jövőt.

#1: Dróntechnológia – A repülő robottaxiké a jövő

A CES 2016 slágertémájának is nevezhetőek a dróntechnológia újításai, egymást érték ugyanis az iparággal kapcsolatos bejelentések az expó során, összesen 27 gyártó mutatta be újítását. A látogatók megcsodálhatták a világ legkisebb drónját, mely társaihoz hasonlóan élő közvetítésre és képrögzítésre is alkalmas, mégis elfér a felhasználó tenyerében.

Az Intel akadályokat is kikerülni képes szuperkütyüjét, a kínai Ehang cég pedig a világ első utasszállító drónját mutatta be. A tabletről irányítható, egy személy szállítására alkalmas Ehang 184 96 km/h-s sebességgel repül, és 23 percet képes a levegőben tölteni.

#2: Virtuális valóság – Csak a képzelet szabhat határt

Többet láthat a világból: egyre népszerűbb a virtuális valóság

Ki ne álmodott volna már arról, hogy a nappalijában ülve utazza körbe a világot, esetleg a világűrt, vagy kedvenc koncertjét úgyis valósághűen megnézheti, hogy ki sem kell mozdulnia hazulról?

A virtuális valóság (VR) legújabb vívmányainak az okostelefonokéhoz hasonló, gyors terjedést jósolnak. Az újgenerációs VR-kütyük már az idén útjukra indulnak, a szakértők tizenkét millió eladott példányra számítanak 2016-ban, csak a négy legnagyobb gyártótól.

Sokak szerint azonban a szórakoztatóipar még csak a jéghegy csúcsa, a VR-ben rejlő potenciál bőven túlmutat a játékokon. A virtuális valóságnak pár éven belül szerepe lehet az oktatásban, a gimnáziumok történelemóráitól a sebészképzésig, vagy éppen az egészségügyben is hasznos lehet a különböző rehabilitációs kezelések során.

#3: Önjáró autók – Magyar műszer forradalmasíthatja a közlekedést

Eddig nem látott baleset-elkerülő alkalmazások, 3D nyomtatóval gyártott alkatrészek, szélvédőbe épített kijelzők és teljesen önjáró autók léptek ki a mítosz világából.

Az önjáró autók már képesek valós időben érzékelni a környezetükben lévő autókat és gyalogosokat, figyelnek a közlekedési táblákra és sávokra, vagyis lehetővé teszik, hogy az autó a sofőr közbeavatkozása nélkül tudjon haladni.

Bár az újgenerációs modellek csak 2020 környékén állnak majd forgalomba, már most gőzerővel folyik a tesztelésük, a világ legnagyobb szabású okosautó kísérletének ráadásul magyar vonatkozása is van. A járművek „szemét”, az AdasWorks mesterséges intelligencián alapuló szoftverét magyar szakemberek mutatták be a CES-en.

#4: Egészségipar – Intelligens technológiákkal 120 évig is élhetünk

A szektor fejlesztését a technológia is egyre jobban és egyre kreatívabb módon támogatja, szakértők szerint ilyen iramú fejlődéssel akár 120 évig is élhetünk a jövőben.

A 3D-s nyomtatók már emberi szerveket és szöveteket állítanak elő, melyekkel állítólag könnyen pótolható majd egy megfáradt szív vagy egy elhasznált tüdő. A robotipar sosem látott precizitású művégtagokat gyárt, a gyógyszereket pedig már otthon is előállíthatjuk magunknak.

A CES 2016 egyik kedvencének mégis a L'Oreal bőrrák ellen létrehozott okosmatricája tekinthető, mely a kritikus UV-szint elérésekor jelez, hogy ideje abbahagyni a napozást. 2016 nagy szenzáció között tartják majd számon továbbá az alvást segítő alkalmazásokat, az otthoni EKG-készüléket, az első hordozható fájdalomcsillapító kütyüt, vagy éppen az okosfogkefe megjelenését – jósolják a CES közleményében.

#5: Smart Home – Önellátóak lehetnek a jövő otthonai

Életünket eddig is számos tech újdonság könnyítette meg, az igazi áttörést mégis az okosotthonok jelentik majd. Hűtőszekrényünk beépített tablet segítségével képes lesz bevásárolni, figyeli és számon tartani a benne tárolt élelmiszert, hogy jelezzen, ha megromlana vagy elfogyna valami.

Hasonló automatizmusok várhatóak a fürdőkád és természetesen a televízió oldaláról is. Az egyik legújabb okostévé például már az egész lakást képes kézben tartani, irányíthatjuk vele a villanykapcsolókat vagy éppen a hőfokszabályzót is.

A show-ról természetesen nem hiányozhattak a legújabb, tömegterméknek szánt okostelefonok, 8K-s felbontású tévék és egyéb szórakoztatóelektronikai eszközök sem. A kategória sztárjai egyértelműen a flexibilis technológiák voltak, a látogatók félbehajtható okostelefonokat vagy az egészen elképesztő, csupán 1 milliméter vastag, poszterként összetekerhető LED-tévét is megnézhették.