Óriási lehetőségeket rejt a műanyag NFC

Óriási lehetőségeket rejt a műanyag NFC

Óriási lehetőségeket rejt a műanyag NFC

gyártás

1 perc

A vékony, műanyagból nyomtatott chipek új területekre hozhatják el az elektromos azonosítás technológiáját: segítségükkel sokkal olcsóbban lehet felokosítani a csomagolásokat vagy akár a papíralapú dokumentumokat is.

Több cég összefogásával kerülhet piacra a világ első, teljesen műanyagból készült NFC-címkéje. Kifejlesztésében részt vett a társas- és kártyajátékokat gyártó Cartamundi, a nanoelektronikai kutatással foglalkozó Imec, valamint a cég holland TNO kutatóintézetnél közös kezdeményezése, a Holst Center is. A műanyag matricát az elképzelések szerint nagyobb mennyiségben és olcsóbban lehet majd előállítani, mint az eddigi, szilíciumalapút. Ráadásul a sokkal vékonyabb, ugyanakkor erősebb matrica rengeteg új területein használható majd fel. 

A Near Field Communication különféle szabványok összessége, amelyek kis hatótávolságú, kétirányú kommunikációt tesznek lehetővé.

A fejlesztés lényege, hogy a „thin-film transistor”, vagyis a vékonyfilmes áramvezető-technológiával készülő chipek gyártásánál az indium-gallium-cink-oxid vékonyfilm-tranzisztor (IGZO TFT) közvetlenül egy műanyag alaprétegre kerül.  

Az Imec bejelentése szerint az újfajta matrica segítségével olcsóbb okoskészülékeket tudnak előállítani, és olyan célokra is használhatják azokat, ami szilícium-chipekkel korábban elképzelhetetlen lett volna. Egyebek közt az egyedi azonosítás, az élelmiszerek okoscsomagolása (amelyről például elektromosan is leolvashatók az összetevők vagy a lejárat dátuma), az áruvédelem vagy az elektronikus papír mind olyan területek, ahol folyamatosan óriási mennyiségű eldobható NFC-matricára van szükség. 

Forrás: NFC World+