Lépcsőborítás rétegelt lemezből

Kapcsolódó cikkek

Lépcsőborítás rétegelt lemezből

Lépcsőborítás rétegelt lemezből

gyártás

2 perc

Napjainkban a faalapú építőanyagok egyre szélesebb választéka kapható a kereskedelmi forgalomban. Mielőtt azonban nekivágsz a családi ház építésének vagy a lakás felújításának, érdemes pontosan megtervezned, és utánajárnod annak, hogy milyen építőanyagokból tudod megvalósítani az elképzeléseidet.

A lépcső szerkezete

Egy lépcsőnek statikailag stabilnak és terhelhetőnek kell lennie, illetve a kényelmes használat érdekében kellő szélességgel és emelkedési fokkal kell kialakítanod. Az sem mellékes szempont, hogy a lépcső passzol-e a bútoraid stílusához, ha azt szeretnéd, hogy a lakás díszévé váljon. 

A lépcső szerkezetét kialakíthatod fából, fémből, betonból, a burkolatát pedig – ha a lakás bútorai is jellemzően természetes anyagból készültek – fából érdemes készíteni. Erre a célra a legalkalmasabb anyag Káplár fatelepen kapható rétegelt lemez, amit nyír, fenyő, és csúszásmentes változatban vásárolhatsz meg. Mindkét termék 6,5 mm vastagságú és 1250x2500mm méretű táblában kapható.

A lépcső a szerkezete alapvetően kétféle lehet:

  • A tömör kialakítású lépcső esetében tömörfa lépcsőlapokból készítik az egyes lépcsőfokokat. Ennek a kialakításnak az az előnye, hogy a lépcsőlapok nagyon tartósak lesznek. A  használat során nem vetemednek majd meg, és jól alkalmazkodnak a páratartalom változásához. A lépcsőlapokat viszont nagyon precízen kell a kívánt méretre gyártani. 
  • A rétegelt kialakítású lépcsőlapokat sokféle anyagból lehet elkészíteni, például rétegelt falemezből is. Ebben az esetben a rétegek közötti hőátadás révén lehetőség van a lépcsőfűtés kialakítására. További előny, hogy nagyon stabil szerkezetet hozhatunk így létre. A lépcsőborításhoz leginkább a csúszásmentes rétegelt lemez az optimális, ugyanis az egyik oldala csúszásmentes réteggel van ellátva, másik oldala pedig barna fenolfilm bevonattal rendelkezik.

A csúszásmentes rétegelt lemez alkalmazási területei

A lépcsőborításon kívül a csúszásmentes rétegelt lemezt platólemezek, járófelületek, jármű padlólemezek kialakítására használhatjuk. Ezenkívül alkalmas csónakok, teherautók, repülőgépek, lakóautók belső burkolatának elkészítéséhez is. Kültéri felhasználás esetén azonban felületkezeléssel kell védeni az időjárási tényezőktől. 

A nyír rétegelt lemez felhasználása

A csiszolt felületű nyír rétegelt lemez - tartóssága és masszivitása révén - bútoralkatrészek, munka- és asztallapok készítéséhez kiválóan alkalmazható, elsősorban nem látszó, hátlapok vagy alsó szerkezetek létrehozásához. 

Fal- és mennyezeti burkolatok, valamint reklámtáblák is készíthetők belőle, de elsősorban beltéri felhasználásra célszerű, mert a nedvesség károsítja. Beltéren beépített ajtók, padlók és lépcsők hordozó anyagának is megfelel, amit különlegessé tehetünk, ha szép mintázatú lambériával egészítjük ki.   

Ha rétegelt lemezre vagy bármilyen faanyagra van szükséged, érdemes körülnézni a Káplár fatelep weboldalán vagy telephelyein, hiszen a cég “fában maximálisan otthon van”.