Így fejleszti digitális iker megoldását a Bentley Systems

Kapcsolódó cikkek

Így fejleszti digitális iker megoldását a Bentley Systems

Így fejleszti a digitális iker technológiáját a Bentley Systems

gyártás

2 perc

Az infrastruktúramérnöki és iparifolyamat-szimulációs szoftverekkel foglalkozó vállalat a jövőben saját iTwin platformja mellett a NVIDIA Omniverse használatával állít elő valós idejű digitális ikreket.

Az Omniverse segítségével a cég nagy ipari és magán infrastruktúra-projektjeinek fotórealisztikus digitális tükörképét tudja létrehozni. A fizikai objektumok digitális leképezésének technológiája lehetővé teszi a projektek jelen idejű megjelenítését és modellezését.

Greg Bentley, a pennsylvaniai cég ügyvezetője a két rendszer együttműködését emelte ki, amely révén valós idejű, immerzív 3D/4D élmények születhetnek. Ezáltal megvalósítható a legnagyobb és legösszetettebb infrastruktúra elemek valósághoz hasonló, fizikai alapú szimulációja is.

A grafikai processzorok (GPU) programozása átalakítja a mérnöki munka és a tervezés világát, ami kihozza a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket a digitális ikerre vonatkozó szimulációk és elemzések területén – mondta a szakember. 

A cég gépi tanulással felturbózott saját platformja és a Nvidia Omniverse integrációja hozzájárul ahhoz, hogy milliméterre pontos digitális tartalmak születhessenek, valósághű megvilágítással és környezeti hatásokkal. A létrehozott modell bárhol a világban, sokféle eszközzel tanulmányozható, mindehhez csupán internetes böngészőre, munkaállomásra, táblagépre és VR/AR headsetre van szükség.

A grafikus processzorokat gyártó, kaliforniai Nvidia azt reméli, hogy a fizikai alapú gépi leképezésen keresztüli pontos és valósághű ábrázolás az infrastruktúratervezéstől az üzemeltetésig mindent forradalmasít. Az Omniverse pontosan ennek érdekében született: ezért is jó hír számukra, hogy a Bentley az ő rendszerüket használja az infrastrukturális digitális ikreket létrehozó applikációk fejlesztésére – tette hozzá Jensen Huang alapító-ügyvezető.

A költségek szempontjából sem mindegy

A pandémia utáni helyzetet elemző Gartner úgy véli, hogy a technológia hozzájárul a költségek csökkentéséhez is. A piackutató cég a dolgok internetének (IoT) és a digitális ikreknek a Covid-19 miatti lezárások utáni pénzügyi hatásáról adott ki jelentést. Eszerint a vállalatok kezdetben már azzal is megtakarításokat érhetnek el, hogy jobban odafigyelnek a megfelelő helyzetfelismerésre.

A modell használatával például már azelőtt felfedezhetők az eszközök hibái, hogy azok megakasztanák a gyártást, így a javítás hamarabb vagy kisebb költséggel kivitelezhető. Emellett további megtakarítások érhetők el azzal is, ha növelik a változó környezetre adott üzleti válaszok automatizációját. A Bentley Systems számára a módszer lehetővé teszi, hogy úgy vizsgálhasson virtuálisan egész ipari üzemeket és távol található létesítményeket, mintha valóban jelen lenne azokban.

Az iparág a nagyobb mértékben automatizált és fejlettebb eszközök felé halad, amiből a végén a felhasználók profitálnak –  kommentálta Donna DeMarco, a Bentley Systems partnerének számító Jacobs üzeminformációs modellezésért felelős szakértője.

Forrás: