Digitális stratégia: 5 trend, amitől a cégek sikere függ

Kapcsolódó cikkek

Digitális stratégia: 5 trend, amitől a cégek sikere függ

Digitális stratégia: 5 trend, amitől a cégek sikere függ

big data

3 perc

A járványhelyzetben a technológia létfontosságú szerepet játszik: támogatja a munkavégzés és az üzletvitel új módjait, valamint a megszokottól eltérő interakciókat és élményeket teremt. Az Accenture Technology Vision 2021 a cégek és az iparágak következő időszakát alakító főbb trendeket vizsgálta.

A tanácsadó cég immár 21 éve szisztematikusan vizsgálja a vállalati környezet alakulását és azokat a folyamatokat, amelyek nagy valószínűséggel újraírják az üzleti és iparági működés játékszabályait. Az elemzés öt fő trendet azonosított, amelyekre a cégeknek reagálniuk kell a következő három évben ahhoz, hogy működésüket felgyorsítsák és kézben tartsák a változásokat.

1. Stratégiai fejlesztések: egy jobb jövőért

A cégek saját IT-architektúrájukkal „versenyeznek”. Ahhoz, hogy a versenyképesség szempontjából a legmagasabb szintű technológiai megoldásokat építsék ki, másként kell gondolkodniuk a technológiáról, és együttműködésre kell bírniuk üzleti és technológiai stratégiáikat.

A felső vezetők 89%-a úgy gondolja, hogy szervezetük üzleti értékteremtésre való képessége egyre inkább függ a technológiai architektúra korlátaitól és lehetőségeitől.

2. Digitális tükörkép: az átfogó és intelligens digitális ikrek fontossága

A vezető társaságoknak intelligens digitális ikreket építenek, hogy létrehozzák gyáraik, ellátási láncaik vagy éppen a termékélet-ciklusaik élő modelljeit. Az adatok és az intelligencia felhasználásával a digitális térben jelenítik meg a fizikai világot, amelynek révén új lehetőségekhez jutnak a működés, az együttműködés és az innováció terén.

A megkérdezett döntéshozók 65%-a számít arra, hogy a következő három évben növekszik majd szervezetük intelligens digitális ikrek fejlesztésére fordított beruházása.

3. Én, a tech szakember: a technológia demokratizálódása

Ma már minden üzleti felhasználó számára elérhetőek azok a fejlett technológiai képességek, amelyek alaprétegként egészítik ki a cégek innovációs stratégiáját. Így bármelyik munkatárs lehet innovátor, optimalizálhatja munkáját, megszüntetheti a problémát okozó gócpontokat, és szorosan követheti az üzleti területen megjelenő új és változó igényeket.

A válaszadók 88%-a szerint a technológia demokratizálódása egyre inkább kritikus tényezővé válik abból a szempontból, hogy képesek-e elindítani az innovációt a szervezet egészében.

4. BYOD helyett BYOE? Munkavégzés saját környezetben

A munkaerőt érintő, jelentős horderejű változások nyomán a vállalatok kitágíthatják a szervezet határait. Amikor az emberek saját környezetükben dolgozhatnak, akkor szabadon és zökkenőmentesen végzik munkájukat szinte bárhol: otthon, az irodában, a repülőtéren vagy akár egy partner irodájában.

Ennél a modellnél a vezetők újragondolhatják az egyes helyszíneken végzett munka célját, és újrafogalmazhatják vállalatuk működését az új világban. A felső vezetők 81%-a egyetért abban, hogy iparáguk vezető szervezetei át fognak állni a saját eszköz munkacélú használatáról (Bring Your Owd Device) a saját környezetben folytatott munkavégzés (Bring Your Own Environment) modelljére.

 

5. ÉN helyett MI: a többrésztvevős rendszer kiút a káoszból

A kapcsolatok nyomon követése, az egyszerűsített fizetési megoldások és a bizalomépítés új módjai rávilágítottak arra, mit mulasztottunk el végrehajtani a nagyvállalatok jelenlegi ökoszisztémáival. A többrésztvevős rendszerekben a vállalatok jobb ellenálló- és alkalmazkodóképességre tesznek szert, újszerű módon közelítik meg a piacot és új, ökoszisztéma-alapú normákat honosítanak meg iparágukban.

A megkérdezett döntéshozók 90%-a nyilatkozott úgy, hogy a többrésztvevős rendszerek a partnercégekkel való közös értékteremtést szolgáló, ellenállóbb és alkalmazkodóbb alapok kiépítését segítik elő ökoszisztémájukban.