Egyre terjed a szolgáltatott infrastruktúra

Kapcsolódó cikkek

Egyre terjed a szolgáltatott infrastruktúra

Egyre terjed a szolgáltatott infrastruktúra

gyártás

2 perc

A Gartner szerint a világszintű felhőalapon szolgáltatott infrastruktúra (IaaS – infrastructure as a service) piaca 31%-kal nőtt a 2016-os évben.

Ez azt jelenti, hogy a piac értéke a 2015-ös 16,8 milliárd dollárról 22,1 milliárd dollárra ugrott. A felmérés szerint az Amazon volt az IaaS-piac elsőszámú eladója, melyet a Microsoft és az Alibaba követett.

Új üzleti modellek az IoT korában

A felhőalapú szolgáltatások piaca gyorsabban bővül, mint bármelyik másik informatikai szegmens. Az IoT (Dolgok Internete) népszerűségével együtt pedig az IaaS iránti igény is látványosan felfutott, és ez a növekedés más, ehhez kapcsolódó felhőalapú piacok fejlődéséhez vezet.

A szolgáltatott platformok (PaaS – platform as a service) és a szolgáltatott szoftverek (SaaS – software as a service) piaca is növekszik, ám nem olyan gyorsan, mint az IaaS, amely várhatóan a leginkább virágzó lesz a három szegmens közül az elkövetkezendő öt évben. 

Stabilizálódó, de éles verseny

Az IaaS-szolgáltatások élén három óriáscég található: az Amazon, a Microsoft Azure és a Google. 2016-ban az Amazon Web Services dominált a piacon, azonban a Microsoft is egyre nagyobb befolyást szerzett, és a Google is erősödött.

A felmérés szerint a piacvezető cég 44,2%-os részesedést ért el, amit elsősorban a széles körű funkciókat nyújtó portfóliójának köszönhetően valósított meg – a felhőalapú startupoktól kezdve applikációs változtatásokon át a nagyvállalatok felhőkbe való átköltözéséig. 

A Microsoft 7,1%-os részesedést tudhat magáének, ami 61,1%-os bővülés 2015-höz képest. Az Alibaba 2016-ot 127%-nyi növekedéssel zárta le, amit a kínai piacon való dominanciájának köszönhetően valósított meg. A cég újabb küldetése nemzetközivé válni: tavaly bejelentették, hogy új információs központok létrehozásával Európában, Ausztráliában, a Közép-Keleten és Japánban is terjeszkedni fognak . 

A felhőalapú szolgáltatások piacának folyamatos növekedése a többi között az új digitális üzleti kezdeményezéseknek, az adatközpontok konszolidációjának, valamint az applikációk felhőbe költöztetésének köszönhető. Sid Nag, a Gartner szakértője szerint a technológiai stratégiai tervezőknek megfelelő ajánlatokat és partneralapú ökoszisztémákat kell kiépíteni ahhoz, hogy megragadják az ezzel járó lehetőséget.

Forrás: IoT Now