Az eszköz-gazdálkodáson is múlik az IoT sikere

Kapcsolódó cikkek

Az eszköz-gazdálkodáson is múlik az IoT sikere

Az eszközgazdálkodáson is múlik az IoT sikere

gyártás

2 perc

Az ABI Research kutatása szerint a Dolgok Internetéhez kapcsolódó eszközmenedzsment szolgáltatások 2023-ra akár 20,5 milliárd dollár bevételt is generálhatnak.

A tanulmányban foglaltak alapján az eszközmenedzsment (beleértve a kapcsolódó szolgáltatásokat, a szoftver és firmware frissítéseket, valamint az ellenőrzést) várhatóan minden jelentős IoT-alapú megoldás fejlődésének alapvető eleme lesz. A prognózis szerint a kapcsolódó bevételek 70%-ban az ipari, a gépjárműipari és a telematikai ágazatokból származnak majd.

A teljes eszköz- és alkalmazásplatformok bevételeinek százalékában az eszközgazdálkodás aránya nagyrészt állandó maradhat. A bővülést erősítheti a meglévő szolgáltatók közötti verseny, a szabványosítás és a felhőszolgáltatásokat nyújtó vezető vállalatok – például a Google, az AWS és a Microsoft – új eszközgazdálkodási technológiái is.

Perifériára tolódott megoldások

Ryan Harbison, az ABI Research elemzője elmondta, egyre inkább terjednek az edge computing- és az edge processing-alapú peremhálózati megoldások. A gépeket viszont a megfelelő védelem biztosítása és a még kifinomultabb elemzési technológiák elérhetősége érdekében folyamatosan frissíteni kell.

A peremhálózati rendszereknek köszönhetően a valós idejű adatokat már nem kell minden esetben az adatközpontba továbbítani, mert helyben, a monitorozott készülékek közelében is feldolgozhatók.

„Minden eszköz értéket csökkenti, ha nem naprakész. Emiatt a vállalatoknak érdemesebb központi technikákat, például eszközgazdálkodási megoldásokat alkalmazniuk, így a szükséges karbantartási műveleteket valóban hatékonyan, távolról is elvégezhetik. Több száz vagy akár több ezer eszközt másképpen egyszerűen fizikai lehetetlenség megfelelően karbantartani és frissíteni” – emelte ki Harbison.

A szakember hozzátette, hogy a különböző eszközmenedzsment megoldások IoT-rendszerekbe történő integrálásával cégre és személyre szabott változatok is kialakíthatók. Jó esetben ezek mind a végfelhasználók, mind a szolgáltatók számára hozzáadott értéket képviselhetnek. A megoldások igazi értéket ugyanis az adja, amikor segítségükkel más IoT-területek teljesítménye is növelhető.

A  vállalatirányítási rendszereknek is kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a cégek központilag tudják kezelni, frissíteni és fenntartani az egyre bővülő hálózati rendszereiket. A kutatócég szerint ez egyben azt is jelenti, hogy az eszközgazdálkodási szegmens jósolt növekedése az IoT-piac bővülésére is pozitív hatással lesz.