5G: az előfizetések száma 2022-re elérheti a félmilliárdot

5G: az előfizetések száma 2022-re elérheti a félmilliárdot

5G: az előfizetések száma 2022-re elérheti a félmilliárdot

gyártás

2 perc

Az 5G átvételében Észak-Amerika jár majd az élen, ahol az előrejelzések szerint 2022-re a mobilelőfizetések negyede már 5G előfizetés lesz – derül ki az Ericsson legfrissebb Mobilitási Jelentéséből.

Az iparági várakozások alapján az ázsiai, csendes-óceáni térség lesz a második leggyorsabban fejlődő régió, itt az ilyen típusú előfizetések 2022-re az összes mobilkommunikáció 10 százalékát teszik majd ki.

2016 és 2022 között a közel-keleti és afrikai régióban is jelentős átalakulás megy végbe: a jelenleg túlnyomó részt csak GSM/EDGE szolgáltatásra szóló szerződések helyett ezek 80 százaléka WCDMA/HSPA és LTE szolgáltatásra szól majd. A kelet-közép európai régióban az LTE-kapcsolatok száma 2022-re a jelenlegi 10 százalékról 70 százalékra növekszik majd.

Az előrejelzések szerint hat év múlva az idei év végi 3,9 milliárd helyett már 6,8 milliárd okostelefon-előfizetés lesz, és ennek 90 helyett 95 százaléka WCDMA/HSPA, LTE és 5G hálózatra szól majd.

Ulf Ewaldsson, a vállalat stratégiai és technológiai igazgatója elmondta: „jelenleg az okostelefonok 90 százaléka 3G-t és 4G-t használ; a szabványosított 5G hálózatok megjelenése csak 2020-ra várható. Azonban már most is sok távközlési szolgáltató mutat élénk érdeklődést az úgynevezett pre-standard 5G-rendszerek indítása iránt. Az új szabvány sok iparágban felgyorsítja majd a digitális átalakulást, és új felhasználási lehetőségek előtt nyitja meg az utat: idetartozik a Dolgok Internete (IoT), az automatizálás és Big Data is”.

Jelentős a növekedés a mobil-adatforgalomban

A tanulmány azt is kiemeli, hogy 2016 harmadik negyedévében 84 millióval nőtt az előfizetések száma, és elérte a 7,5 milliárdot – mindez éves szinten 3% körüli növekedésnek felel meg. A szélessávú mobilkapcsolatok száma éves szinten 25 százalékkal nőtt, ez azt jelenti, hogy 2016 harmadik negyedévében mintegy 190 millió új szerződést kötöttek. A mobil szélessávra szóló előfizetések száma világszerte jelenleg 4,1 milliárdra tehető.

A mobil-adatforgalom tovább nő, elsősorban az okostelefon-előfizetések számának, valamint az egy felhasználóra eső átlagos adatforgalom növekedésének köszönhetően, ami a videotartalmak népszerűségének növekedésével magyarázható. A harmadik negyedévben az adatforgalom az előző negyedévhez képest 10 százalékkal, míg éves szinten 50 százalékkal nőtt. 

Reflektorfényben az IoT

Az előrejelzések szerint mintegy 29 milliárd hálózatba kapcsolt készülék lesz 2022-ben, ezen belül 18 milliárd a Dolgok Internetéhez (Internet of Things) kapcsolódik majd. A legfrissebb Mobilitási Jelentés részletesen foglalkozik az IoT-val is, és három nagyobb fejezetben mutatja be az okostechnológia jellemzőit és transzformációs potenciálját. Az egyik rész az életszerű, nagyvárosi Dolgok Internete-projekteket vizsgálja, és azt, hogy a mobilhálózatok képesek-e támogatni a masszív IoT-használatot.