Ruhával tölthető akkumulátor? Nem lehetetlen!

Ruhával tölthető akkumulátor? Nem lehetetlen!

Ruhával tölthető akkumulátor? Nem lehetetlen!

energia

3 perc

A nanogenerátoron alapuló, viselhető áramtermelő egységgel szó szerint a test energiáit aknázhatják ki a felhasználók.

A triboelektromos nanogenerátor, vagyis a „TENG" a köznapi értelemben statikus elektromosságnak nevezett jelenség segítségével generál áramot. Az elektromosságot különböző anyagok, például a műszálas ruha és a haj összedörzsölése segítségével állítja elő. Az érintkezés során az egyik anyag elektront ad le a másiknak – a jelenség évszázadok óta ismert, ám hasznosítani csak nemrégiben sikerült a Pekingi Egyetem kutatóinak.

Áram a levegőből

2016-ban pekingi és amerikai kutatók már kifejlesztettek ezen a területen egy olyan napelemekkel és akkumulátorokkal kombinált rendszert, amelynek segítségével stabil öt voltos feszültséget adó, önmagát nap- és szélenergiával töltő egység jött létre. A nanogenerátor a szakértők szerint kifejezetten egyszerűen előállítható, olcsó, könnyű, hatékony és még környezetbarát is.

Mobiltöltés lépésről lépésre

A felhasználók a TENG további fejlesztéseinek köszönhetően nemsokára akár saját mobiltöltőjükként is funkcionálhatnak, a University of Surrey kutatói ugyanis egy speciális öltözetet hoztak létre a technológia segítségével. A kis lapkákat különböző anyagokba lehet belevarrni, akár táskákba vagy foltként a sportruházatba. Az akkumulátor segítségével a termelt energia raktározása is megoldhatóvá válik, így az egységgel olyan tárgyak áramellátása is biztosítható lehetne a jövőben, mint például a viselhető orvosi eszközök (diagnosztikai eszközök, inzulinpumpa) vagy a különböző fitneszkiegészítők (okoskarkötő, okosórák).

Ötletek a padlószőnyegtől a gumiabroncsig

A speciális anyagok többféleképpen is működtethetőek, akár úgy is, ha szőnyegbe vagy párnába varrják őket és a felhasználók erre a felületre taposnak vagy fekszenek. Érdemes megemlíteni, hogy akár cipőtalpakban, gumiabroncsokban, futópadokban is el lehet helyezni a generátorokat. Például olyan közvilágítást is ki lehet építeni, melyet a gyalogosok séta közben látnak el árammal.

Szintén nagy jelentősége lehet a technológiának a fejlődő országokban, illetve az olyan kisebb falvakban vagy farmokon világszerte, amelyek a központi hálózatoktól elzárt területeken fekszenek. Az ilyen helyeken a Teng-alapú töltőeszközökkel megoldhatóvá válna az olyan használati tárgyak töltése is, mint a mobiltelefon vagy a rádió. 

A Surrey Egyetem kutatói szerint a technológia a következő néhány évben biztosan elérhetővé válik a nagyközönség számára. A megoldás a közeljövőben segíthet a szélenergia és a hullámokkal termelt energia hatékonyabb kiaknázásában, illetve akár a központi hálózatra is termelhetne energiát.

„Mivel a generátorok természetes anyagokból is létrehozhatóak, mint a gyapjú vagy a pamut, így évekig használhatóak és újrahasznosíthatóak. Alig várjuk, hogy a gyakorlatban is működésbe lépjenek a hordozható, automatikusan áramtermelő rendszerek” – nyilatkozta Ravi Silva professzor, a projekt felügyelője.

Forrás: NFC World+