Okosbiciklivel ösztönöznék a városi tekerést

Okosbiciklivel ösztönöznék a városi tekerést

Okosbiciklivel ösztönöznék a városi tekerést

energia

2 perc

A Meetic vállalat alapítója, Marc Simoncini célja egy „minden eddiginél okosabb” elektromos kerékpár piacra dobása.

Az Angell nevű startup társalapítója és vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy Franciaországban a közterületek felét az autósoknak alakították ki, holott csupán a lakosok 12%-a közlekedik gépjárművel. A társaság adatai szerint mindössze 2% használ kerékpárt, míg Hollandiában 31%, Németországban pedig 13% ugyanez az arány.

Véleménye szerint így nagy potenciál rejlik az elektromos kerékpárokban (is), legyen szó a francia településekről vagy a világ más nagyvárosairól. Célja, hogy az Angell-lel piacvezetővé szerepet töltsenek be ezen a területen.

Ami a biciklit illeti, egy 14 kilogrammos, alumínium vázas darabról van szó beépített lámpákkal és cserélhető akkumulátorral. Vezérlése egy 2,4 hüvelykes érintőképernyővel lehetséges, az akkumulátor egy feltöltéssel 70 kilométernyi tekerést bír. A kerékpáron található irányjelzőket pedig egy külön gombbal lehet aktiválni.

Az Angellnél minden funkció megtalálható, ami egy csatlakoztatott kerékpártól elvárható, és ami megtalálható például a Cowboy és a Vanmoof e-bicikliknél.

Az okostelefonhoz történő csatlakozás Bluetooth-on keresztül lehetséges, a lopás elleni védelmet pedig beépített zár- és riasztórendszer biztosítja. Ha tehát valaki ilyesmivel próbálkozna, az „válaszul” hangos riasztásra számíthat. Ha pedig mégis sikerülne a biciklit eltulajdonítani, akkor annak gazdája integrált GPS-chipek és celluláris modem segítségével akadhat annak nyomára.

Az integrált kijelzővel a fejlesztők azonban a szokásosnál egy lépéssel tovább mentek. A biciklis ugyanis különféle szintű assistance szolgáltatások közül választhat. Kerékpározás közben olyan szokásos információk jeleníthetők meg a képernyőn, mint például a sebesség, az elégetett kalóriák száma, az akkumulátor töltöttségi szintje és a megtett távolság.

Megadható továbbá egy vészhelyzet esetén értesíthető kontaktszemély, akinek a kerékpár automatikus üzenetet küld, ha tulajdonosa netalán balesetezne. Sőt, a rendszer lépésről lépésre navigálja el a felhasználót a hozzá csatlakoztatott okostelefonon beállított célállomáshoz. Nemcsak nyilakkal mutatják a helyes irányt, de az Angell a kormány rezgésével is jelez.

Az okoskerékpár várhatóan 2020 nyarától lesz elérhető 2.690 eurós áron. Az előrendelések már most leadhatók. Az egyik biztosítóval történő együttműködésnek köszönhetően pedig 9,99 euróért lehet majd a lopásra és a rablásra kiterjedő vagyonbiztosítást kötni.

A vállalat egyébként bevételeinek 5 százalékát a többi között intelligens városi fejlesztésekért felelős Angell Lab alap számára kívánja elkülöníteni. A cél a startupoknak a városi mobilitás újratervezésérére irányuló ökoszisztémájának létrehozása. 

Forrás: