Magyarországra érkeztek a világkerülő e-autók

Magyarországra érkeztek a világkerülő e-autók

Magyarországra érkeztek a világkerülő e-autók

energia

2 perc

A 80edays rendezvény keretein belül már több mint 20 ezer kilométert tettek meg a járművek Barcelonából indulva Észak-Amerikán és Ázsián keresztül. A budapesti állomáson egy speciális elektromos töltőállomást is felavattak a napokban.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az átadáskor kiemelte, hogy noha ez a töltő kis lépés a versenyben is résztvevő evopro cégnek, nagy lépés az elektromobilitásnak, hiszen ez az állomás első darabja lehet annak a hamarosan kiépülő hálózatnak, ami az elektromos közlekedés további fejlődését szolgálja.

Különleges kihívás: 80 nap alatt a Föld körül e-járművekkel

A miniszter hozzátette: ma már felelős döntés elektromos járművet vásárolni, mivel egyre versenyképesebb mind az elektromos autók, mind pedig az elektromos közösségi közlekedés járműveinek ára. Varga Mihály kiemelte a földkerülő csapat magyar résztvevőit, akik egy elektromos Modulo busszal teljesítik a táv amerikai és európai szakaszait. 

Mészáros Csaba, az evopro csoport elnök-tulajdonosa elmondta, hogy ő maga sokat vezette a buszt a 80edays amerikai szakaszán, mivel ő is elkötelezett híve az elektromobilitásnak. A közösségi közlekedésre való áttérés szerinte mindannyiunk érdeke. A már jelenleg is forgalomban lévő 20 darab magyar fejlesztésű és gyártású elektromos Modulo busz használatával mindenki számára elérhetővé válik az elektromos közlekedés – tette hozzá a cégcsoport vezetője. 

A most átadott villámtöltőről kifejtette, hogy magyar összefogás eredménye, magyar kis- és középvállalkozások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együtt dolgoztak rajta közel 2 évig. Mint mondta, ez újabb bizonyítéka, hogy a magyar ipar nemcsak beszállítóként, hanem a termékfejlesztőként is részt vesz az elektromobilitás terjesztésében.

A töltő átadását követően a BudaPart-Kopaszi gáton tartottak sajtótájékoztatót a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Elektromobilitási Szövetség, a Levegő Munkacsoport képviselői, valamint a 80edays főszervezője. Rafael de  Mestre is kiemelte, hogy fontos az e-mobilitás elterjedése, éppen ezzel a céllal jött létre ez az esemény is, hogy népszerűsítse a fenntartható közlekedés előnyeit és megbízhatóságát világszerte.

Megemlítette továbbá, hogy a túra kapcsán a járművek szükségszerű szállítása miatt a károsanyag-kibocsátást egy nemzetközi szervezettel együttműködésében kompenzálják egy újraerdősítési projektben. Ennek kapcsán eddig hozzávetőlegesen 10 000 fát ültettek el, a barcelonai befutóig reményei szerint 20 000 fával járulnak hozzá bolygónk tisztább levegőjéhez.