Kánikula: az M2M az okosöntözésben is segít

Kánikula: az M2M az okosöntözésben is segít

Kánikula: az M2M az okosöntözésben is segít

energia

2 perc

Az egész világot fenyegeti a vízkészlet folyamatos csökkenése. A Machine-to-Machine – gépek közötti – technológia ezen a területen is hozhat víztakarékos, de a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban mégis hatékony megoldásokat.

Nemcsak Kalifornia tapasztal hosszú ideje nem látott szárazságot, hanem más államok, országok is világszerte. Ezt a tényt súlyosbítja, hogy elemzések szerint 2050-re 60 százalékkal több élelmiszert kell majd termelni ahhoz, hogy a Föld el tudja tartani az egyre növekvő népességet. A lecke több területen fel van adva: például több élelmiszert kellene előállítani kevesebb vízzel, ez az egyik sürgető feladat sok más, rendkívül fontos teendő mellett.

A vízpazarlás szempontjából az egyik gócpont az egyenletes öntözés, amellyel jelentős vízmennyiséget locsolnak ki sokszor feleslegesen. A megművelhető földterületek méretükből adódóan különböző minőségű, összetételű talajból állnak, amelyek különböző öntözést igényelnek.

Negyedével kevesebb vízhasználat

A precíziós gazdálkodás lényege a költségcsökkentés, a hozamtöbblet és a környezetvédelem a korszerű technológiák (így például az infokommunikáció, szoftverek és modern agrotechnikai eszközök) alkalmazásával.

Az M2M-rendszerek fejlesztői így nem meglepő, hogy az agrárszektorban is egyre több korszerű vagy a korábbiaknál alacsonyabb költség mellett elérhető megoldást dobnak piacra. Nemrég például kilencmillió dollár befektetői forráshoz jutott a szilícium-völgybeli CropX. Az  agrártechnológiai cég olyan szenzorokat és szoftvereket gyárt, amelyek segítségével azt ígéri, hogy a gazdálkodók akár 25%-kal csökkenthetik a vízhasználatukat, illetve a túlöntözés és alulöntözés elkerülésével a termés mennyiségét is kedvezően befolyásolhatják.

Földre szabott gazdálkodás

A CropX alapítója, Isaac Bentwich eredetileg orvosnak tanult, és elsősorban a genomikával foglalkozott, vagyis azzal, hogy mi teszi egyedivé az embereket. Jó néhány erre épülő startup után találkozott egy új-zélandi kutatók által fejlesztett öntözőrendszerrel, és akkor kezdett el azon gondolkozni, hogyan lehetne a genomikát és a földművelést összeegyeztetni. A termőföldek ugyanis épp annyira különbözőek, mint az emberek.

A CropX célja, hogy olyan precíziós gazdálkodásba illeszthető fejlesztést kínáljon, amely egyszerűbb és költségekben kedvezőbb megoldást biztosít a vállalkozásoknak. Rendszerük ugyanakkor hasonló, a más cégek által kínál szolgáltatásokhoz: a gazdálkodóknak először több ponton szenzorokat kell elhelyezniük a földbe, a méréseket az érzékelők továbbítják a „felhőbe”, majd a rendszer összefuttatja és kiértékeli az adatokat. Az okostelefonról is elérhető alkalmazás ezt követően részletes tanácsot ad, hogy hol mennyi vizet érdemes locsolni az ideálisabb eredmények eléréséhez.

Forrás: Wired.com