IoT a fenntarthatóság szolgálatában

IoT a fenntarthatóság szolgálatában

IoT a fenntarthatóság szolgálatában

energia

2 perc

A körkörös gazdasági elvek és az okoseszközök ötvözésével nagymértékben növelhető az erőforrás-hatékonyság, sőt a társadalom is jelentős előnyökre tehet szert.

Körkörös gazdaság: az az elv, mely szerint a cégek a meglévő erőforrásokat a lehető leghatékonyabban használják fel, a lehető legkevesebb hulladék előállítása mellett. 

Az Ellen MacArthur Foundation és a Világgazdasági Fórum közösen végzett kutatása szerint a Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) és az úgynevezett körkörös gazdaság közötti kölcsönhatás fontos lehetőségeket rejt magában a társadalmak számára, a digitális technológiák elterjedése pedig akár mélyreható átalakulást is eredményezhet – a vállalatok működésében is.

Íme, néhány gyakorlati példa:

Intelligens karbantartás: a gépek képesek továbbítani a működésükre és a teljesítményükre vonatkozó adatokat a gyártónak, ezzel lehetővé válik a prediktív karbantartás és szoftverfrissítés. Az Arup mérnöki cég például 1000 szenzort telepített a skóciai Forth folyó torkolata fölötti hídra, így előre tervezhetővé válnak a hétköznapi használatából adódó javítási munkák.

Fokozott mezőgazdasági termelés: az ausztrál pamuttermelő Auscott olyan IoT-alapú öntözési és bálázó nyomkövető rendszert használ, melynek köszönhetően a globális átlag nagyjából kétszeresét képesek előállítani.

Optimalizált hulladékgyűjtés: az intelligens kukák képesek mérni például a hőmérsékletet, a páratartalmat, a súlyt és a térfogatot. Ennek köszönhetően sokkal precízebb hulladékkezelés válik lehetővé, valamint kifinomultabb szortírozási és újrahasznosítási eljárások is elterjedhetnek.

Csatlakoztatott irodák: a Cisco olyan, irodákra optimalizált szoftvert fejlesztett ki, amellyel az alkalmazottak előre irodát és íróasztalt foglalhatnak, ezzel számításaik szerint munkavállalónként akár 50 százalékos munkaterület-csökkenés érhető el, a fűtés-hűtési és a világítási rendszer optimalizálásával pedig további megtakarításokra számíthat az innovatív vállalat.

A tanulmány szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a cégek elszakadjanak a hagyományos megközelítéstől, melynek középpontjában az adatok centralizálása és egy kézben tartása áll, ugyanakkor az új megoldások bevezetésekor természetesen a megfelelő szervezeti és jogi keretek biztosítására is szükség van.

Forrás: Edie.net