A digitalizáció a világítástechnikát is forradalmasította

A digitalizáció a világítástechnikát is forradalmasította

A digitalizáció a világítástechnikát is forradalmasította

energia

2 perc

Az intelligens világítási rendszer képes alkalmazkodni a változó környezeti körülményekhez, ezért emberi beavatkozás nélkül mindig megfelelő mennyiségű fényt biztosít a megfelelő időben és a megfelelő helyen.

A Feilo Sylvania világítástechnikai cég és partnerei nyerték meg a Holland Szabványügyi Intézet beltéri világítási rendszerének korszerűsítésére kiírt pályázatát. A projekt keretében a szervezet delfti székházában ezer darab LED lámpatestet telepítenek év végéig.

Az Organic Response elnevezésű technológia alapja, hogy a különálló lámpatestek hálózata anélkül kommunikál egymással, hogy a rendszer működtetéséhez szükség lenne egy központi vezérlőegységre. Mindezt az teszi lehetővé, hogy az egyes lámpatestek mozgásérzékelővel, infravörös adóvevővel, fényérzékelővel és állapotjelzővel felszerelt egységet is tartalmaznak.

A hálózat dinamikusan alkalmazkodik a környezeti fényviszonyokhoz, ezért az egyszerűen üzembe helyezhető, okoseszközökről szabályozható rendszer segítségével még inkább optimalizálhatóvá válik az épületek energiafelhasználása.

Költségcsökkentés és prediktív karbantartás

A szenzorok által érzékelt adatok elemzésével pontosan azonosítható az épület különböző területeinek kihasználtsága. Ez lehetővé teszi a takarításra, fűtésre vagy a biztonságra fordított költségek racionalizálását, ellenőrizhetővé válik a világítótestek energiafelhasználása, és a rendszer azt is megmutatja, hogy hol és mikor van szükség karbantartásra.

A technológia további előnyei, hogy az üzembe helyezés során elegendő a lámpatestek installálása, az egymás közötti kommunikációhoz nincs szükség további kábelezésre, felszerelés után automatikusan konfigurálódik a rendszer, és többé az üzemeltető nem szembesül kompatibilitási problémákkal.

Fenntartható technológia

„A digitalizáció mára a professzionális világítástechnika területét is forradalmasította. A lámpatestekbe épített vezeték nélküli chipeknek és szenzoroknak köszönhetően a rendszerek már sokkal többre képesek, mint egyszerűen a fény kibocsátása. A technológia globális szinten történő tömeges elterjedése jelentős előrelépést jelenthetne a fenntarthatóság megvalósításának irányába” – mondta Tokajiné Tajti Anita, a Feilo Sylvania Magyarország képviselője.

A többszörösen díjnyertes fejlesztést a világ már több mint száz épületében alkalmazzák Nagy-Britanniában, Franciaországban, Finnországban, Belgiumban.