Vegye fel a kesztyűt a mindennapi nyavalyákkal

Vegye fel a kesztyűt a mindennapi nyavalyákkal

Vegye fel a kesztyűt a mindennapi nyavalyákkal

egészség

3 perc

Nem járunk már messze attól, hogy magunkra öltsük a betegségek gyógyszereit, számtalan egészségügyi problémán könnyíthetnek majd a viselhető okoskütyük.

A nagy kérdés az, hogy mi a jobb megközelítés; egy mindenről közepesen sokat tudó eszköz kifejlesztése, vagy inkább az egy konkrét betegségre való specializáció? Ha alaposan körülnézünk az ilyesmivel foglalkozó startupok háza táján, úgy tűnik, hogy az egy betegségre fókuszáló kiegészítők a befutók.

A CB Insights adatbázisa szerint a befektetők 2013-ban összesen 458 millió dollárral támogatták a viselhető technológiát fejlesztő vállalatokat. Az ON World pedig azt jósolja, hogy 2018-ra 700 millió okoskiegészítő lesz forgalomban világszerte, 50 milliárd dollár értékű piacot hozva létre.

Szívesen olvasna még egészségügyi fejlesztésekről? Életmentés M2M-módra: kulcstartó válaszol az orvosnak >>A mérnökök azt ígérik, hogy a viselhető technológia pár éven belül nagyon sok ember mindennapjait könnyíti meg. A hordható okoseszközök olyan, egyelőre gyógyíthatatlan betegségek orvoslásában jelenthetnek előrelépést, mint például az Alzheimer-kór, az időskori demencia, a diabétesz, a szem betegségei, vagy akár a depresszió. A fejlesztések rendkívül ígéretesek, bár a mindennapi használati tárgyakat összekötő Dolgok Internete (IoT = Internet of Things) által vezérelt orvoslás még mindig gyerekcipőben jár.

Cikksorozatunkban most azokat a vállalatokat mutatjuk be, amelyek már nagyon közel járnak ahhoz, hogy érdemben megkönnyítsék a súlyos betegséggel küzdők életét:

Alzheimer-kór és demencia

Az Alzheimer-kór rontja a memóriát, megnehezíti a logikus gondolkodást, és végül teljesen ellehetetleníti a mindennapi életet. A betegség évente több mint fél millió ember halálát okozza az Egyesült Államokban, és a gyógykezelések költsége eléri a 200 milliárd dollárt. Bár léteznek terápiák, ezeknek elképesztően alacsony a hatékonysága, az esetek kevesebb, mint egy százalékában érhető el gyógyulás. A következő két vállalat az IoT segítségével javítana a lesújtó statisztikán:

Soterix Medical Inc.

Az amerikai vállalat úgynevezett idegstimulációs platformot („MOBILE neuromodulation platform”) épített egy headsetbe. A készülék egy gombnyomással elektromosan stimulálja az agy leépülő részeit a koponyafalon keresztül. A fejlesztés hatalmas előnye, hogy az eszköz otthoni használatra is alkalmas, ezáltal lehetővé téve a napi kezelést, és a vészhelyzetek elhárítását.

YBrain

A dél-koreai illetőségű YBrain találmánya hasonlóan működik, mint a Soterix headsetje. A műanyag fejpántot az agy rövidtávú memóriát tároló része fölé kell helyezni, a készülék ezt követően elektromos jeleket továbbít a koponyába.

Az eszköz stimulálja az agy prefrontális kérgét, a kutatások szerint ugyanis ennek a területnek a rendellenes működése felelős az Alzheimer-kórosok memóriájának leromlásáért. A készüléket naponta fél órás használatra tervezték, a betegeknek heti ötször ajánlott felhelyezni a fejpántot.

A találmány klinikai tesztelése nyáron kezdődött meg; az első eredmények alapján az eszköz jóval hatékonyabbnak bizonyult a piacon lévő gyógyszereknél az Alzheimer-kór visszaszorításában.

Cukorbetegség

Talán nem is gondolnánk, de az amerikai lakosság mintegy tíz százaléka küszködik a diabétesszel. Az Egyesült Államokban évente körülbelül 2 millió új beteget regisztrálnak, sokakat a cukorbetegséggel együtt járó súlyos szövődményekkel, például veseelégtelenséggel, szívrohammal vagy vaksággal.

Tandem Diabetes Care

A t:slim névre keresztelt inzulinpumpával nemrég rukkolt elő a San Diego-i cég. Bár az elképzelés és az eszköz számít újdonságnak, a Tandemnél arra törekedtek, hogy minél kisebbé és könnyebben kezelhetővé tegyék modelljüket.

Medtronic

Az igazán hangzatos nevű, MiniMed Paradigm Revel inzulinpumpa a t:slim legnagyobb vetélytársa. A készülék igen komoly előnye, hogy érzékelők segítségével folyamatosan méri a felhasználó vércukorszintjét, és azonnal jelez, ha az kritikus érték felé közelít.

Olvassa el cikkünk folytatását is! Depresszió gyötri? Ettől azonnal jobb kedve lesz

Forrás: Wearable Technologies