Technológiai segítség a demencia kezelésében

Technológiai segítség a demencia kezelésében

Technológiai segítség a demencia kezelésében

egészség

3 perc

A digitális asszisztensektől kezdve az intelligens gyógyszeradagolóig számos csatlakoztatott eszköz járulhat hozzá az önállóbb élethez.

A demencia jelen pillanatban több mint 850 ezer ember mindennapjait befolyásolja az Egyesült Királyságban. Ráadásul mivel az ország lakossága egyre inkább öregszik, a mai 40-50 év körüliek sok esetben már idős szüleiket kell, hogy gondozzák, azonban nem mindig képesek arra, hogy a legjobb ellátást nyújtsák. A telefonhívások és szöveges üzenetek ugyan segítik a kapcsolattartást, de nem feltétlenül ellenőrizhető, szedi-e a szülő rendesen a gyógyszereit. A különféle szenzorok és csatlakoztatott eszközök által valós időben gyűjtött és feldolgozott adatok ugyanakkor az enyhébb problémák esetén hozzájárulhatnak a távoli és állandó segítségnyújtáshoz is.

Az idősek is profitálnak az okostechnológiából

„A demenciával élő emberek számára a konnektorokba, világítóberendezésekbe és egyéb helyekre rejtett szenzorok gyakorlatilag láthatatlanok, ugyanakkor ezeknek az eszközöknek köszönhetően a családtagoktól kezdve a gondozókon át az orvosokig mindenki folyamatos visszajelzést kaphat a beteg állapotáról” – tette hozzá Idris Jahn, a brit kormány által is támogatott IoTUK program egyik vezetője.

IoT-megoldások a hidratációs mérlegtől az okosszékig

A szervezet projektjeinek keretében egyebek közt azt is vizsgálják, hogy milyen hatást gyakorolnak a csatlakoztatott eszközök a demenciával élők mindennapjaira. Helen Rostill, a program egyik igazgatója elmondta, hogy mivel a betegségre gyógymód nincs, így az a cél, hogy enyhébb fázisban akár otthon is a lehető legjobb állapotban tarthassák a betegeket. A januárban induló kísérlet keretében 700 beteg és ápoló otthonába telepítik a különféle okoseszközöket, így kimutathatóvá válnak a különféle viselkedési minták és eltérések, ezek alapján pedig még inkább személyre szabott kezelések dolgozhatóak ki.

Az okoseszközök közt vannak például az egyén hidratációs szintjét figyelemmel kísérő mérlegek, vagy olyan gyógyszertartók, amelyek követik, hogy hány pirulát távolítottak el a csomagolásból. Más adagolók a megfelelő időben képesek biztosítani a szükséges gyógyszereket, valamint szükség esetén emlékeztetőket is küldenek a páciens okostelefonjára. Érdemes megemlíteni a székre rögzíthető szenzorokat is, amelyek mérik, hogy az adott személy mennyi ideig ült egy helyben. Az így összegyűjtött adatok ezt követően gépi tanulási algoritmusok segítségével kerülnek további feldolgozásra.

Bár az érzékelők külön-külön jelenleg is elérhetőek a piacon, Rostill szerint az adatok egybevetésével újfajta betekintés nyerhető az egyébként igen összetett folyamatokba, ezzel pedig akár eddig nem látott összefüggésekre is fény derülhet.

Alkalmazások a felejtés ellen

A Dementia Citizens projekt célja az is, hogy különféle applikációk segítségével nyújtson támogatást a demenciával élőknek, és amennyiben erre lehetőség nyílik, javítsa életminőségüket. A tervek szerint a jövő évben debütáló Playlist for Life alkalmazás például zenével segítene a betegséggel küzdőknek, a Book of You pedig a képek és az ahhoz kötődő történetek egyfajta digitális emlékkönyve lehet.

Forrás: Guardian