Kihagyhatatlan programok az egészségügyi innovátoroknak

Kapcsolódó cikkek

Kihagyhatatlan programok az egészségügyi innovátoroknak

Kihagyhatatlan programok az egészségügyi innovátoroknak

egészség

2 perc

Rekordot döntött 2019-ben az EIT Health tréning- és akcelerátorprogramjaiba bekapcsolódó közép-, kelet- és dél-európai résztvevők száma.

A szervezet által biztosított lehetőségek révén több mint 1500 tehetség és 50 startup kapott segítséget a további fejlődéshez az innovációs szempontból feltörekvő térségből. Az EIT Health pán-európai versenyein magyar startupok, például az InSimu Patient és a Sineko is a döntőbe jutottak.

Olvassa el ezt is! Egészségügy másképp: digitális Dr. House és teleradiológia

„Közép-, Kelet- és Dél-Európa az egészségügyet megújító ötletek valóságos aranybányája. Bár ezeket a régiókat a mérsékelt innovátorok között tartják számon, de mégis egyre több egészség-, orvos- és biotechnológiai megoldás születik a térségben. Folyamatosan emelkedik azoknak a diákoknak, PhD-hallgatóknak, kutatóknak és szakembernek, illetve startupoknak, spin-offoknak és kkv-knak a száma, amelyek szívesen méretik meg magukat a piacon. Az is látható, hogy a korábban megszokottnál sokkal nagyobb számban jelentkeznek európai tréningekre, bootcampekre, nyári egyetemekre és versenyekre. Gyakran kiderül, hogy ötleteik a legjobbak között vannak Európában, így részvételük tőkebevonást, befektetői érdeklődést vagy piaci bevezetést von maga után” – összegezte Tóth Mónika, az EIT Health InnoStars RIS programmenedzsere.

Íme, néhány ígéretes lehetőség a 2020-as évre.

StarShip

A tréningprogramra ötlettel rendelkező csapatokat, diákokat, kutatókat is várnak, de az ötlet és a csapat megléte nem alapfeltétele a jelentkezésnek. A kilenc hónapos, részmunkaidős program során a résztvevők megtanulják, hogyan hárítsák el a felmerülő problémákat, ellenőrizzék a felhasználói elvárásokat és találják meg a megoldásra váró egészségügyi igényeket egy már bizonyított, gyakorlatias módszertan segítségével.

A program során a csapatokat a tudományos és üzleti szférából érkező mentorok készítik fel. A kiválasztott résztvevőknek tandíj és utazási ösztöndíj biztosított. A programot az EIT Health partnerei – a Coimbrai Egyetem, az Oxfordi Egyetem, az IESE Business School, az IPN, a Karolinska Intézet, a svédországi RISE kutatóintézet-hálózat, a GE Healthcare, az Atos Spain, a Glintt, a Bluepharma és az Essilor – támogatják. Jelentkezési határidő: 2020. január 31.

Wild Card

Európa legígéretesebb innovátorainak jelentkezését idén a női egészség és digitális terapeutika területén indított projektekkel várják. A harmadik éve meghirdetett és immár négy startup elindításában közreműködő Wild Card célja, hogy támogassa a legígéretesebb csapatokat, hogy ötleteikből vállalkozások születhessenek.

Az európai egészségügyi innovációs színtér egyik legátfogóbb programja két, a célterületen úttörő megoldást javasló vállalkozás beindításához nyújt segítséget, majd akár 2 millió eurónyi befektetést. Jelentkezési határidő: 2020. február 9.

EIT Jumpstarter

A pre-akcelerátor lehetőség az egészségügyben és más területeken tevékenykedő innovátorok számára jött létre. Az Európai Egyesületi Díjjal kitüntetett program főleg olyan innovátorokat céloz meg, akik több iparágat átfogó környezetben akarnak vállalkozást indítani.

A résztvevők megtanulják, hogyan készítsenek prezentációt, üzleti tervet és piacra lépési stratégiát. A legjobbak lehetőséget kapnak rá, hogy előadják elképzeléseiket a zsűrinek. A kiválasztott csapatok pénzügyi támogatást is kapnak. Az egészségügy mellett az EIT Jumpstarter az élelmiszeripar, a nyersanyagtudomány, az energetika, a gyártás és a városi mobilitás területén is keresi a tehetségeket. 2020. március 15-ig várják a jelentkezéseket.