Kiberkockázatok a szívben

Kapcsolódó cikkek

Kiberkockázatok a szívben

Kiberkockázatok a szívben

egészség

2 perc

Az Egyesült Államok egészségügyi berendezéseket ellenőrző hivatala (FDA) elrendelte az egyik pacemakergyártó készülékeinek frissítését, ugyanis komoly hiányosságokat fedeztek fel a biztonság terén.

Szinte fikcióba illik a történet: hasonlóan ahhoz, amikor a Homeland című TV sorozatban terroristák törték fel az alelnök pacemakerét. Az epizód első leadásakor ezt az elképzelést sokan nevetségesnek tartották, most azonban ez a veszély reálissá vált, és óvintézkedések nélkül majdnem félmillió ember életét veszélyeztetheti.

Íme, az implantátumok új generációja

Az érintett szívritmus-szabályozókat az Abbott egészségügyi cég gyártotta, és az FDA felmérése kiderítette, hogy akár vezeték nélküli módszerekkel is feltörés áldozatává válhatnak. Mivel a pacemakerek a véráram folyamatosságát közvetlenül a szívhez kapcsolódva biztosítják, nem kell kiemelnünk, miért jelentene egy ilyen támadás közvetlen veszélyt az emberek életére. 

Szerencsére a szabályozókat nem kell eltávolítani ahhoz, hogy biztonságosakká váljanak, sőt a szükséges frissítés csupán néhány percet vesz igénybe. A betegeknek azonban fel kell keresniük orvosaikat, ugyanis csak közvetlen csatlakozással javítható ki a hiba, interneten keresztül nem lehetséges.

Az augusztus 28. után gyártott szerkezeteket eleve a friss firmware-rel bocsátják a piacra. Mindenkinek, akinek ezen időpont előtt eladott Accent, Anthem, Accent MRI, Assurity, Allure vagy Assurity MRI modellje van, azonnal frissíttetnie kell a szabályozóját. 

Eddig nem adtak hírt olyan esetről, amelyben konkrét feltörés érte volna a szerkezeteket, egy ilyen jellegű támadáshoz nagy és összehangolt munkára lenne szükség. Ha a hackerek sikeresen feltörnék a pacemakereket, egy illetéktelen személy rádióhullámok segítségével módosíthatná azok beállításait vagy állíthatná le annak működését. 

Forrás: IoT Tech News