Innovációk az egészségügyben

Innovációk az egészségügyben

Innovációk az egészségügyben

egészség

2 perc

A különböző munkafolyamatok automatizálása a jelenben készül arra, hogy a jövő generációinak az életét megkönnyítse, és ebből az egészségügy sem maradhat ki. Ezekből a megoldásokból szemezgettünk.

„Okos" terhesség

A mai várandós nőknek sokkal több információ áll rendelkezésére a magzatról és a megfelelő életvitelről, mint a korábbi generációknak. Míg néhány évvel ezelőtt minden egyes vizsgálatért orvoshoz kellett fordulni, ma már léteznek divatos kiegészítőnek álcázott okoseszközök, amelyek a hétköznapokban, az orvos ottléte nélkül is információkat adnak a kismama állapotáról. A „B” névre keresztelt ruhakollekció például a textilbe szőtt intelligens chipekkel segíti a terhes nők életét, a ruhadarabok így mérik a szívverést, a vérnyomást, a test hőmérsékletét és a légzésszámot. Majd az adatokat megjelenítik a viselője okostelefonján, amelyeket így könnyen megoszthat az orvosával.

Innováció a szív csücskében

A viselhető eszközök a szívbetegeknek is komoly segítséget nyújthatnak, egy szívroham esetén ugyanis minden perc számít. A spanyol Citius Központ csapata olyan továbbgondolt fitneszkarkötőkön dolgozik, amelyek valós időben képesek mérni a szív elektromos aktivitását és zavarait, az adatokat pedig szükség szerint interneten keresztül közvetítik az orvos felé.

Előnyök és hátrányok

Az egyre komplexebb mérések rögzítésére alkalmas eszközök előnye, hogy az orvos számára sokkal több, azonnal előhívható adat, elemzés áll rendelkezésére. A technológia azt is lehetővé teszi, hogy az intézmény hálózata az eszköz érzékelésekor (amikor a beteg átlépi az épület küszöbét) automatikusan előhívja a korábbi kórtörténetet, összeveti a jelenleg zajló folyamatokat a korábbiakkal. Ezeket az információkat azonban kezelni, tárolni és védeni kell, amelyhez viszont a szoftverek és rendszerek továbbfejlesztése szükséges.

Mekkora potenciál rejlik ebben?

Jó hír, hogy egyre nagyobb a kereslet az egészségügyi innovációk terén, ráadásul itt a legnagyobb a hajlandóság (80 százalék feletti) az új technológiák alkalmazására a Boston Technology felmérése szerint. Az elemzők csak ebben az évben 34 millió viselhető eszközzel számolnak egy 867 millió dollárosra becsült piacon, ráadásul további eszközök „okosításával” (hallókészülékek, defibrillátorok, inzulinpumpák stb.) ez a szám valószínűleg csak gyarapodni fog a közeljövőben.