Íme, az egészségügy jövője gazdasági szempontból

Íme, az egészségügy jövője gazdasági szempontból

Íme, az egészségügy jövője gazdasági szempontból

egészség

3 perc

A Világgazdasági Fórum szakértői szerint a modern információs és kommunikációs technológiák alkalmazásával sokkal magasabb szintre lehet emelni a jövőben az egészségügyi ellátást.

A Világgazdasági Fórum immár 2001 óta publikál évente egy átfogó tanulmányt arról, hogy a világ országaiban hogyan alkalmazzák a különféle információs és kommunikációs technológiákat arra, hogy előmozdítsák a gazdasági növekedést és javítsák a lakosság életszínvonalát. Az idei – 381 oldalas – összesítés szerint jelenleg Szingapúr jár az élen a korszerű megoldások felhasználásában, az ázsiai törpeállamot Finnország és Svédország követi a dobogó második és harmadik fokán.

A WEF ugyanakkor felhívta a figyelmet rá, hogy globális szinten további előrelépésre van szükség a modern technológiák egészségügyi alkalmazásában, ez ugyanis komoly társadalmi előnyökkel járna, és csökkentené a kormányzati költségvetésekre nehezedő nyomást. Cikkünkben most összegyűjtöttük a Világgazdasági Fórum néhány főbb megállapítását az egészségügy jövőjére vonatkozóan:

  • Az egészségügyi ellátás költségei növekednek, viszont a technológia olcsóbbá válik

A telemedicina is mentőövet dobhat az egészségügynek >>Ez szükségszerűen maga után vonja azt, hogy az egészségügyi szektorban úgy próbálják meg lefaragni a kiadásokat, hogy korszerű – a betegek távgyógyítását is lehetővé tevő – berendezéseket helyeznek működésbe. „Azok a terápiás módszerek, amelyek korábban lehetetlennek, vagy kevésbé praktikusnak tűntek, – mint például a betegágy melletti „point-of-care” diagnózisok felállítása, illetve a telemedicina – ma már nagyon is valóságos alternatívát jelentenek” - olvasható a Világgazdasági Fórum tanulmányában.

  • Egyre nagyobb teret nyernek a digitális megoldások

Idén újabb csúcsokra tör a digitális egészségügy >>„Online kereskedelem, szórakozás, mobilalapú fizetési rendszerek, távgyógyítás - bármerre is nézünk ezekben a szektorokban, legyen szó fejlett, vagy fejlődőben lévő országokról, világszerte átalakulóban van a gazdasági és társadalmi javak elosztásának a módja.” – áll az összegzésben. Egy dolog ugyanakkor mindenhol megegyezik; az új modellek mindegyike a digitális közvetítő csatornákra és technológiákra épül.

  • Ezeknek a tényezőknek a kombinációja hozzájárul a személyre szabottabb, professzionális ellátáshoz

A korszerű információs és kommunikációs rendszerek által nyújtott előnyöket világszerte több millióan élvezhetik a jövőben – kezdve a fejlődő országokban lévő várandós kismamáktól a távoli, vidéki településeken élő emberekig. Ennek következtében a világ népessége sokkal jobb egészségi állapotnak örvendhet, és ez hozzájárul a gazdasági növekedés, illetve a termelékenység javulásához.

  • A mindent behálózó internet segít áthidalni a szakadékot a vidéki települések és a nagyvárosok között

Azzal, hogy az egészségügyi szakemberek távolról is kapcsolatba tudnak lépni a vidéki kórházakban ápolt betegekkel, a páciensek sok időt és utazási költséget spórolhatnak meg. A távgyógyászati megoldásoknak köszönhetően emellett az orvosok és a specialisták is szorosabban együtt tudnak működni a betegek terápiájában. Ennek egyik kitűnő példája az a jordániai egészségügyi program, amelynek keretében a Cisco által fejlesztett HealthPresence technológiát használják, hogy a vidéki területeken élő páciensek is szakorvosi kezelésben részesülhessenek.  

  • Mindez abban fog kicsúcsosodni, hogy beköszönt az egészségügyi szakemberek fokozott együttműködésére épülő ellátás korszaka

A doktorok és a szakorvosok a világhálón egymáshoz csatlakozó készülékekkel gyakorlatilag a világ bármely pontjáról összeköttetésbe léphetnek a betegekkel, nyomon követhetik az egészségi állapotukat, és szükség esetén beavatkozhatnak a kezelésükbe. Ez különösen a vidéki területeken lesz előnyös, főként az afrikai országokban.

Ha kíváncsi a Világgazdasági Fórum tanulmányának további részleteire is, olvassa el cikkünk első részét! >>

Forrás: Nuviun