Az okoskarpánt is árulkodhat a koronavírus-fertőzésről

Kapcsolódó cikkek

Az okoskarpánt is árulkodhat a koronavírus-fertőzésről

Az okoskarpánt is árulkodhat a koronavírus-fertőzésről

egészség

2 perc

Az amerikai gyógyszerfelügyelet megadta az engedélyt a fertőzésgyanút közvetve monitorozó, mandzsettás vérnyomásmérőre hasonlító eszközre.

A Tiger Tech Solutions viselhető fejlesztése a felkarra csatolva fényérzékelő szenzorokon keresztül – más okos-fitneszeszközökhöz hasonlóan – a véráramot figyeli. A Covid Plus Monitornak három-öt percre van szüksége ahhoz, hogy mesterségesintelligencia-modellt használva, a többi között viselője pulzusszámát figyelembe véve eldöntse, az illető véralvadása a normális határon belül van-e.

Az egészséges mértékűnél nagyobb véralvadási sebesség más tényezőkkel együtt koronavírus-fertőzésre utalhat. Mindez kombinálva a testhőmérséklet ellenőrzésével, segíthet a tünetmentes fertőzöttek megtalálásában.

Az 5 éves kortól használható karpánt sem váltja ki a diagnosztikai tesztet, de alkalmas lehet a láztalan fertőzöttek másodvonalbeli kiszűrésére. Ez utóbbi jelentőséget emelte ki Jeff Shuren, az FDA eszközökért felelős igazgatója is.

A gyógyszerfelügyelet közleménye szerint az új, bizonyos biomarkerek jelenlétét jelző szűrés és a testhőmérséklet-mérés együttes alkalmazásával csökkenthető a pandémia terjedése a nagyobb közösségi helyeken és intézményekben.

Még fejlődnie kell a gépi tanulásnak

Az elmúlt időszakban sokan próbálkoztak azzal, hogy a vírusfertőzötteket a gépi tanulás használatával szűrjék ki, különösen a mellkasi röntgen- és CT-felvételek értékelése során. A Cambridge-i Egyetem friss tanulmánya azonban a modellek többségének a működését még nem találta megfelelőnek.

A kutatók szerint a tudományos felületeken közzétett több mint 300 számítógépes algoritmus közül egyik sem bizonyult megfelelőnek a fertőzés kiszűrésére a digitális felvételek alapján. A Nature Machine Intelligence szaklapban közzétett vizsgálat szerint ennek nagyrészt metodikai hibák, az eredmények reprodukálhatatlansága és a túl kis mintából vagy rossz módszerrel gyűjtött adatok torzítása volt az oka.

A példaként említett tanulmányoknál előfordult, hogy az algoritmus tanításához egészséges gyerekekről készült felvételeket használtak, ezeket hasonlították össze felnőtt betegek adataival. Ebből kifolyólag a gépi intelligencia a fertőzöttség helyett leginkább csak azt állapította meg, melyik felvétel készült gyerekről és melyik felnőttről.

Az FDA közlése szerint a COVID Plus Monitor eredményei a kórházi pozitív esetek tekintetében 98,6 százalékában egyeztek meg a labordiagnosztika eredményekkel, míg a negatív esetek vonatkozásában 94,5 százalék volt az egyezés. A floridai cég fejlesztése iskolai körülmények között is hasonló eredményeket produkált.

Forrás: