Nanodrónokkal szerelhetik fel az amerikai katonákat

Kapcsolódó cikkek

Nanodrónokkal szerelhetik fel az amerikai katonákat

Nanodrónokkal szerelhetik fel az amerikai katonákat

biztonság

6 perc

Az amerikai hadsereg a Flir vállalattal kötött 2,6 millió dolláros szerződés részeként jut az apró robotrepülőkhöz.

A Black Hornet Personal Reconnaissance System a világ legkisebb, harci körülmények között is jól vizsgázott nanodrónja – állítja a partnercég. A „lódarázs” után elnevezett eszköz más típusait több ország hadserege is alkalmazza. Az amerikai katonaság által beszerezni kívánt, következő generációs Black Hornet 3 súlya mindössze 32 gramm.

A minidrón navigációs képességei alkalmassá teszik a GPS-lefedettséggel nem rendelkező területeken való használatra is. A repülő eszközt a korábbi változatból már ismert, fejlett képfeldolgozó rendszerrel látták el. Hőkamerát is szállít, és egyszerre két kilométert tud megtenni több mint 21 km/órás sebességgel.

A rendelés a sereg Soldier Borne Sensors programjának első lépése. Az SBS célja, hogy a kisebb, elkülönült katonai egységek újabb innovatív fejlesztések segítségével is megfelelő képet kaphassanak a környezetükről.

Az amerikai cég elsősorban a termikus kameráiról ismert, amelyeket drónokba szerelnek. A vállalat vezérigazgatója kiemelte, hogy a megrendelt repülő eszközök komoly előnyt jelentenek minden, a modern harctéren küzdő amerikai egység katonái számára. James Cannon hozzátette, hogy a szerződés egyben azt is jelzi, nagy az igény a nanodrón-technológia iránt, amely a hadsereg több ágában is helyet kaphat.

A US Army már 2016-ban és 2017-ben is vásárolt tesztelés és értékelés céljából ilyen pilóta nélküli „repülőket”. Ez a fejlesztés folytatódik most azzal, hogy akár az összes gyalogsági egységet ellátnák a Flir minidrónjaival. Három évvel ezelőtt a hadsereg speciális egységei már a norvég Prox Dynamics tenyérnyi méretű PD-100-as Black Hornet készülékeit is tesztelték.

Forrás: