Mennyire vigyáznak a személyes adatokra az okoseszközök?

Kapcsolódó cikkek

Mennyire vigyáznak a személyes adatokra az okoseszközök?

Mennyire vigyáznak a személyes adatokra az okoseszközök?

biztonság

2 perc

Az Apple TV-től kezdve a Nest termosztátig ma már számos intelligens készülék könnyíti meg a felhasználók mindennapjait, nagy kérdés viszont, hogy mire használhatók az ezek révén összegyűjtött személyes adatok.

Bob Sullivan adatvédelmi szakértő szerint, amikor valaki egy olyan berendezést használ, mely képes rögzíteni a felhasználó tevékenységeit, akkor bizony számolni kell a kapcsolódó információk harmadik fél részére történő továbbításával is. Lehet, hogy elsőre ártalmatlan dolognak tűnik megkérdezni az Amazon Alexa digitális asszisztensét az aktuális időjárásról, de sohasem lehet tudni, hol „landolnak” a folyamat végén a vonatkozó adatok.

A falnak füle van és jó az emlékezőképessége

Példának okáért ha valaki minden reggel 5 óra 45 percre kéri az időjárásjelentést, akkor ebből ki lehet következtetni, hogy nagyjából akkor távozik otthonról, egy betörő számára pedig felbecsülhetetlen értékű az ilyen információ. Márpedig az Amazon Echo és kisebb méretű társa, az Echo Dot minden egyes beszélgetést naplóz, így ha valakinek van hozzáférése az adott felhasználói fiókhoz, akkor akár a tulajdonos mindennapjaira, tevékenységeire vonatkozóan is levonhat bizonyos következtetéseket.

Vásárlás előtt tehát nem árt tisztában lenni a kapcsolódó adatvédelmi irányelvekkel, főleg, hogy az Alexa, ha esetleg a tévében hall egy aktiváló szót, akkor akár egy nem is a vezérlőnek célzott, háttérben zajló privát beszélgetést is naplózhat.

Dale Thompson, az Arkansas Egyetem számítógépes hálózati professzora is úgy véli, hogy mivel az Echo és a hasonló készülékek képesek a társalgások és a különféle háttérzajok (például a televízió) rögzítésére, így a jövőben adott esetben ezek akár a felhasználó ellen fordíthatók. Az Echo által feljegyzett információk az Alexa applikációban kerülnek tárolásra, így nem árt figyelmet fordítani ezek rendszeres időközönként történő törlésére.

Perdöntő adatok

És hogy mindez tényleg mennyire komoly kérdés, azt jól mutatja, hogy egy arkansasi Bentonville-ben történt gyilkosság kapcsán a rendőrség arra kérte az Amazont, hogy adják át az Echo-n tárolt információkat, miután 2015 novemberében a 47 éves Victor Collinsot holtan találták James Bates pezsgőfürdőjében. A gyilkossággal a házigazdát gyanúsítják, akinek intelligens vízórájától is választ várnak, mivel ennek adatai bizonyíthatják, használt-e annyival több vizet a vádlott, hogy azzal lemossa a vért a teraszról és a pezsgőfürdőről. Egyelőre a cégek nem adták ki a kapcsolódó adatokat a rendőrségnek.

Forrás: Wric.com