Kulcs az „okos” zárakhoz

Kulcs az „okos” zárakhoz

Kulcs az „okos” zárakhoz

biztonság

2 perc

Hogyan kapcsolható a lakás ökoszisztémájába a csatlakoztatott zár? Mi történik, ha lemerül az akkumulátor, vagy nincs internetkapcsolat? Ezekben a kérdésekben is segítünk!

Korábban már felsoroltunk néhány fontos szempontot, amelyeket érdemes figyelembe venni az okosajtózár megvásárlása előtt. Ha már sikerült eldönteni, hogy a hagyományos zárszerkezet helyett vagy mellé vásárolná meg az új eszközt, valamint azt is, hogy milyen kommunikációs szabvánnyal szeretné használni, még a következő kérdéseket is érdemes átgondolni.

Csatlakozás harmadik cégtől származó termékekhez

A Z-Wave eszközök esetén ez a funkció beépített, ami azt jelenti, hogy a további kiegészítők, amelyek kompatibilisek a központi egységgel, összehangolhatók a zár működésével. Ez azt jelenti, hogy igény szerint beállítható például az, hogy az előszobai lámpa automatikusan felkapcsoljon, amikor az ajtó kinyílik.

A Schlage Sense Bluetooth-os darabja vagy a második generációs August pedig kompatibilis a HomeKit-tel, az Apple okosotthon-rendszerével, így ezek a modellek a Siri intelligens asszisztensen keresztül hangvezérléssel is irányíthatók – összegezte a Cnet.com.

IFTTT: online programozó felület, amely a „ha A történik, történjen B” elven működik. A kiegészítők közül kiemelhető az Amazon Echo hangvezérléssel működő hangszóró is, amely nem közvetlenül működik együtt az intelligens zárral, de az IFTTT megoldás segítségével összehangolható a zár és a más csatlakoztatott készülékek működése is.

Az utóbbi időben tehát jelentős előrelépések történtek ezen a területen, például a Nest tavaly jelentette be, hogy a Yale-lel együtt dolgozik egy intelligens zár megalkotásán, de meg lehet említeni a Weave-et is, a Google vezeték nélküli otthoni kommunikációs platformját.

Hogyan szeretné használni az intelligens zárat?

Fontos megjegyezni, hogy az okoseszköz telepítése még nem feltétlenül jelenti azt, hogy hagyományos kulccsal többé ne lehetne kinyitni az ajtót, a legtöbb darab ugyanis tartalmaz kulcslyukat is, így az sem jelent problémát, ha éppen nincsen térerő vagy internet, netalán a tulajdonos elhagyta a telefonját.

Továbbá több modell rendelkezik valamilyen gombbal vagy érintőképernyővel, illetve létezik olyan fejlesztés is, amelyhez touchpad és ujjlenyomat-érzékelés tartozik. Az sem gond, ha a kapcsolódó applikációhoz nem fér épp hozzá a felhasználó vagy nem találja a kulcsát, ilyenkor ugyanis a saját titkos kódja segítségével bejuthat az otthonába. Ahol pedig nem alaptartozék a touchpad, ott is vannak olyan extra funkciók, melyek segítségével a tulajdonos bármikor kinyithatja az ajtót.