A modern okosotthon kényelmes és biztonságos

A modern okosotthon kényelmes és biztonságos

A modern okosotthon kényelmes és biztonságos

biztonság

6 perc

A Protonet fejlesztői szerint eddig kétféle okosotthon létezett: a kényelmes, de az adatokat nem eléggé biztonságosan kezelő rendszerek, és a megfelelő védelmet nyújtó, de kevés komfortos szolgáltatást biztosító megoldások. Az új ZOE fejlesztésüknél állítólag mindkét elvárás teljesül.

Az egyszerűnek tűnő, hatszögletű eszköz központilag képes irányítani az okosotthon készülékeit, a fejlesztők szerint majdnem minden gyártó termékei képesek közvetlenül ehhez a vezérlőhöz csatlakozni. 

A ZOE legfontosabb tulajdonsága, amelyben különbözik a jelenleg elérhető megoldásoktól, hogy a kezelt adatok nem felhőalapúak, így biztonságosabb, privát hálózatban kezeli az IoT-eszközöket.

A készülék képes tanulni is, így folyamatosan új képességeket sajátíthat el. Egy speciális hangfelvevő segítségével beprogramozhatóak egyszerű, "ha ez történik, akkor így reagálj” típusú feladatok.

Például a felhasználó zeneindító vezényszót táplálhat be a rendszerbe, onnantól kezdve, ha a parancs elhangzik, azonnal megszólal a kiválasztott zene is. A berendezés szótárába több mint 1500 különböző parancsot írtak bele, amelyeket internetkapcsolat nélkül is képes értelmezni, és csak az ezen kívüliekhez alkalmaz online szövegfelismerő megoldásokat. 

A központi egységen kívül egyéb tartozékokkal is ki lehet egészíteni a hálózatot, melynek az egységei akár minden szobában elhelyezhetőek. Ilyenek például a kisebb hangérzékelők: ezek segítenek megkülönböztetni, hogy honnan érkezik az utasítás. Ha például sötétedés után az egyik szobából egy másik helyiségbe megy a felhasználó, akkor a lámpa az előbbiben le-, a másik szobában pedig felkapcsolódik. 

A rendszer tulajdonságait, működését a kapcsolódó alkalmazáson keresztül lehet beállítani. Alapvetően WiFi- és Bluetooth-kapcsolattal, valamint Z-wave technológiával is kompatibilis. Vannak ugyan funkciók, melyeket csak online ér el, de az alapvető működés teljes mértékben üzemel felhő nélkül is. Ennek köszönhetően a fejlesztők szerint a személyes adatok nincsenek veszélyben.

A Protonet csapata az Indiegogo oldalon gyűjt közösségi támogatást. A célkitűzéseikhez képest jól haladnak, mivel már a 100 ezer dolláros cél triplájánál és több mint 1000 támogatónál járnak.