Kínos baki a kínai arcfelismerő rendszerben

Kapcsolódó cikkek

Kínos baki a kínai arcfelismerő rendszerben

Kínos baki a kínai arcfelismerő rendszerben

biztonság

2 perc

A korábban csak sci-fi történetekben előforduló fejlesztést elsődlegesen a bűnüldözésben szeretnék felhasználni – legyen az elkövető tolvaj vagy akár figyelmetlen gyalogos. Azonban az állami rendszer megbízhatóságával kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel.

Ennek egyik ékes példája a híres kínai üzletasszony esete, akit a nem megfelelő helyen történő gyalogátkelésen „kaptak rajta”, miután a kamera azonosította az arcát. Mi ezzel a gond? Az, hogy fizikailag soha sem tartózkodott a helyszínen.

A Dél-Sanghajban történt esetről az Abacus számolt be még tavaly év végén. Dong Mingzhou Kína egyik legnagyobb légkondicionáló cégének az elnöke. A saját arcképét a nevével együtt egy óriási kivetítőn láthatta viszont, mint „törvénysértő” – sok más polgártársával egyetemben, akik figyelmetlenül léptek le az úttestről. Még a személyazonosító számát is közzétették – egy részét egyébként rosszul. Sőt, a vezetéknevét is elírták, így „Ju” lett belőle.

Még egy csavar a történetben

Dong arcát a kamera valóban láthatta, mégpedig egy busz oldalán. A helyi rendőrség azonnal egy posztot tett közzé a Facebook helyi megfelelőjének is tekinthető Weibo-n, miszerint elismerik, hogy hibáztak, és a hibát már ki is javították.

A cégvezető tényleg nem akárki. A Forbes szerint ő áll az első helyen azon a százas listán, ami a kiemelkedő kínai üzletasszonyokat mutatja be. Ő írta magáról azt is, hogy 26 éve nem volt egyetlen szabadnapja sem, amit a magánélete meg is szenvedett.

Dong képe hamar a legnépszerűbb lett a Weibo megosztásai között. A userek szerint nyilvánvaló, hogy az arcfelismerő megoldások körüli hype ellenére a rendszer még messze van a tökéletestől. A baki azért is kapott nagy visszhangot, mert a kínai közlekedési rendőrség egyre inkább ezekre a kamerákra támaszkodik, amikor szabálysértőkre vadászik.

A többi között olyan nagyvárosokban alkalmazzák az arcfelismerő megoldást, mint Peking, Shanghaj vagy éppen Sencsen, és már tízezreket bírságoltak meg a biometrikus azonosítás által. Emellett akit kamerával kiszúrnak, az erről SMS-ben is kap hivatalos értesítést.

Az állami szervek többször is hangsúlyozták, hogy kizárólag a bűncselekmények számának csökkentése a céljuk. Ám ahogy a fenti példa is mutatja, ebbe a jó szándékúnak beállított, de vitatott erőfeszítésbe még bele-bele csúszhat némi hiba.