Életmentő okostükör a motorokra

Életmentő okostükör a motorokra

Életmentő okostükör a motorokra

biztonság

1 perc

A motorosok számára különösen fontos lehet a visszapillantó tükör holtterének minél kisebbre csökkentése – erre jött rá a Zercado feltalálója is.

Teljesen valós veszély adta a Zercado megszületésének ötletét: kitalálója, Bartosz Ambrożkiewicz ugyanis egy motoros baleset részesévé vált. Majd utólag elemezve a történteket, arra jutott, hogy amennyiben jobban látta volna a mögöttes forgalmat, elkerülhette volna a bajt – számolt be az új eszköz keletkezésének történetéről az Onroad.hu motoros portál.

A készülék működése egyszerű: a tükör lapját beépített apró motorok képesek úgy mozgatni, hogy azok mindig lekövessék a pilóta testmozgását, egy, a ruhába vagy a bukósisakba szerelt szenzor alapján. Így hiába dől oldalra sávváltáskor, vagy jobban a nyeregre hasal, a visszapillantó reagál a testhelyzet változására, és úgy fordul, hogy a vezető még mindig a mögötte lévő forgalmat lássa.

A tükör egyelőre még csak prototípus változatban létezik, de már ezzel is több technológiai expón felkeltették az érdeklődést az innováció iránt. A fejlesztő a finanszírozáshoz Kickstarter-kampányt szeretne indítani, ahol az eszköz nagyjából 250 dolláros áron lesz majd előrendelhető.