Drónok buktatják le a csempészeket

Drónok buktatják le a csempészeket

Drónok buktatják le a csempészeket

biztonság

1 perc

A NAV pilóta nélküli repülőkkel figyeli meg a határon az illegális szállítók mozgását és a titkos telephelyeket.

Immár drónnal is keresi a cigarettacsempészeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ezen kívül más korszerű eszközöket, például hőkamerát, éjjellátó készüléket, képrögzítő eszközöket és hamarosan légpárnás hajót is bevet a bűnüldözés – számolt be róla a Magyar Idők.

Kapósak a drónpilóták KínábanUniós pénzből, húszmillió forintért vásárolt tavaly a hatóság pilóta nélküli repülőberendezést, a legújabb technikát a csempészek ellen állították rendszerbe.

A NAV bűnügyi szóvivője a hírportálnak elmondta: az eszköz segítségével a pénzügyi nyomozók úgy figyelhetik meg a bűnözői köröket, hogy azok erről ne szerezzenek tudomást. A magasból nyomon követhető a tettesek útja, a törvénytelenül behozott áru tárolási helye és a szállító járművek közlekedése. A repülő felvevőkészülék már sikeres rajtaütéshez is hozzásegítette a nyomozókat.

A berendezések leginkább a zöldhatáron szolgálatot teljesítő járőrök munkáját segítik azzal, hogy láthatóvá, érzékelhetővé teszik a csempészek mozgását. A hatóság elsősorban az ukrán határszakaszok fás, bokros részeinek ellenőrzésére összpontosít, ugyanis főként ott lehet számítani az illegális cigaretta­szállítmányok érkezésére.