Serenity: a tolvajok réme

Serenity: a tolvajok réme

Serenity: a tolvajok réme

biztonság

5 perc

Mindenkivel előfordul, hogy táskáját, bőröndjét le kell tennie vagy adnia valamilyen nyilvános helyen. Sokan ilyenkor ösztönösen aggódnak – számukra a svéd Lund Egyetem diákjainak találmánya hozhat némi megnyugvást.

A Serenity bizonyos beállításokat követően azonnal érzékeli, ha a hátizsákot elmozdítják vagy kinyitják, és 107 decibel erősségű, fülsértő hangjelzéssel igyekszik elriasztani a tolvajt. Az eszköz állítólag képes megkülönböztetni egymástól a véletlen ütődést és a lopási szándékot.

Lakat kulcs nélkül – Már ez is lehetséges!

Andrew Lentz, a készülék egyik megálmodója elmondta, az adta az ötletet, hogy mexikói nyaralása alatt a kikapcsolódás helyett folyamatosan aggodalmaskodott: amikor bement a vízbe, és felügyelet nélkül kellett hagynia holmijait, nem tudott az úszásra koncentrálni, helyette állandóan a partot figyelte. Úgy gondolta, hogy ma már létezik olyan okostechnológia, amely megoldást jelenthet az ilyen helyzetekre, ez lett a Serenity.

A pendrive nagyságú kütyü használata három lépésből áll: rá kell csíptetni egy cipzárra, hozzá kell rendelni egy biztonsági kódot, majd Bluetooth-kapcsolaton keresztül szinkronizálni kell a felhasználó okostelefonjával vagy csatlakoztatott órájával. Egy készülék akár hét személy okoseszközeivel is párosítható. Amikor a tulajdonos ki szeretné nyitni a táskát, csak az általa korábban megadott jelszót kell bepötyögnie az érzékelőn vagy a kapcsolódó alkalmazásban. 

A fejlesztés Kickstarter-kampányából még egy hét van hátra, a kitűzött 40 ezer dolláros támogatási összegnek eddig a negyede gyűlt össze. A kiszállítást idén szeptemberre tervezik, viszonteladók számára pedig akár 100 darabos kiszerelésben is biztosítják az okosriasztót, sőt a cég együtt dolgozna táskagyártókkal is, hogy az ő termékeikben alapfelszereltség legyen a lopásbiztosnak tartott technológia.