Milyen jövővíziói lehetnek a mesterséges intelligenciának?

Kapcsolódó cikkek

Milyen jövővíziói lehetnek a mesterséges intelligenciának?

MI2040: milyen jövővíziói lehetnek a mesterséges intelligenciának?

big data

1 perc

Vajon hogyan befolyásolja a mesterséges intelligencia az életünket 20 év múlva? Hogyan oszlik meg a felelősség az MI és az ember közös döntéseiben? Nálunk marad az irányítás? A többi között ezekről a kérdésekről hirdetett pályázatot a Goethe Intézet.

Chatbotok, szimulációs játékok, gyári és háztartási robotok, önvezető autók. Arcfelismerő és orvosdiagnosztikai programok, automata válaszüzenetek és álhírek. A mesterséges intelligencia (MI) mára már nemcsak a tudományos-fantasztikus irodalom futurisztikus terméke, hanem mindennapi életünk szereplője lett. Bár alapvetően a gépek taníthatóságát helyezi fókuszba, mégis emberi kihívásokra kínál valós válaszokat.

A Goethe Intézet MI2040 / A MI dönt[ésünk]? című pályázatára olyan 18-30 év közötti fiatalok jelentkezését várja, akik szívesen megmutatnák, hogyan látják a MI szerepét és annak hatását életünkre 20 éve múlva.

Pályázni egyénileg vagy maximum 3 fős csapatokban lehet. A gépi intelligencia jövőbeli társadalmi szerepéről való állásfoglalással vizuális formában, állókép, mozgókép, installáció vagy interaktív alkalmazás kategóriákban lehet nevezni 2021. április 15. és május 23. között.

A MI2040 pályázatra nem konkrét szolgáltatások megtervezését várják, hanem kutatásalapú, személyes álláspontokat kifejtő bemutató anyagokat. A legígéretesebbnek ítélt pályamunkák 300 euró alkotói támogatást, valamint egy nyári rezidenciaprogram keretében szakmai mentorálást kapnak projektjük megvalósításához. Az elkészült munkák kiállításon mutatkozhatnak be 2021 őszén a Goethe Intézet szervezésében.