Kevesebbet fájhat a feje az autója vagy a lakása miatt

Kapcsolódó cikkek

Kevesebbet fájhat a feje az autója vagy a lakása miatt

Kevesebbet fájhat a feje az autója vagy a lakása miatt

big data

3 perc

Riasztás, betörés, autólopás vagy baleset: ezekben a nehéz helyzetekben is segíthet a machine-to-machine technológia.

A biztonságtechnikai M2M-megoldások rohamos terjedésére számít Európa-szerte a svéd Berg Insight. Tavaly az unió tagállamaiban, illetve Svájcban és Norvégiában 4,8 millió darabra becsülték az eladott alkalmazások számát. A telekommunikációs iparágra szakosodott kutatócég szerint évi több mint 30 százalékos növekedési ráta mellett ez a szám 2018-ra meghaladhatja a 18 millió darabot. Emellett arra is számítanak, hogy az M2M-re, vagyis a gépek közötti kommunikációra épülő járműkövető és riasztórendszerek piacán is növekszik a kereslet. Várakozásaik alapján ezen eszközök száma 2018-ra nagyjából megduplázódhat, és megközelítheti a 30 millió darabot.

Távolról is mindent láthat

A biztonságtechnikában az egyik legnépszerűbb M2M-megoldás a flottakövetés, amely a GPS- és a GSM/GPRS-technológia segítségével biztosítja az úton lévő vállalati járművek távfelügyeletét. De az iparág számára további kiemelt célcsoportnak számítanak az autósok, az utasok és a más közlekedési járművel utazók is.

Például több európai országban a luxusautók tulajdonosainak járműkövető rendszereket kell beszerelniük. A biztosítási díjaknál ugyanis csak akkor kaphatnak meg bizonyos kedvezményeket, ha az autójukban működik ilyen rendszer.

Uniós riasztás

A gépkocsik internetre kapcsolásának egyik fő hajtóereje lehet a Brüsszel által szorgalmazott eCall segélyhívó rendszer jövőbeli bevezetése, amely baleset esetén automatikus riasztást küld a hatóságoknak és a mentőszolgálatnak. De az M2M-alapú riasztók az autótolvajok és a lakásbetörők dolgát is megnehezítheti a jövőben.

A felfutás még ezután várható

A kutatás szerint a kisméretű M2M-re épülő riasztórendszerek penetrációja még rendkívül alacsony: tavaly Európa-szerte a cégeknél és a háztartásoknál együttesen 3,3 százalékos arányt mértek. Az ilyen típusú lakásriasztók elterjedése többi között függ a gazdasági növekedés ütemétől, a lakásvásárlási és a lakásépítési trendektől, valamint az értékesítő cégek aktivitásától is.

„Nagyon sokan vásárolnak olyan otthoni riasztórendszereket, amelyek megfelelnek az általános igényeknek, de nem képesek még professzionális távfelügyeleti szolgáltatásokra, így van még hová fejlődnie a piacnak” – véli a Berg Insight egyik elemzője.

Forrás: M2M Now