Wayve: újabb startup száll be az önvezető bizniszbe

Kapcsolódó cikkek

Wayve: újabb startup száll be az önvezető bizniszbe

Wayve: újabb startup száll be az önvezető bizniszbe

autó

1 perc

A brit vállalkozás az egyik legnagyobb összegű befektetői finanszírozást szerezte meg.

A Cambridge-i céget két PhD-hallgató, Amar Shah és Alex Kendall alapította. Céljuk, hogy lehetővé tegyék a sofőr nélküli autók számára az ismeretlen utakon való navigációt.

A startup mintegy 20 millió dolláros támogatást gyűjt össze a befektetőktől, akik között olyan nevek szerepelnek, mint a Lastminute.com utazási oldal alapítója, Brent Hoberman.

Európa két nagy kockázati tőkebefektető vállalata, a Balderton Capital és a Firstminute Capital is lát fantáziát a vállalkozásban. Ezek a vállalatok kifejezetten a startupokba történő befektetésekre specializálódtak, és hajlandók nagyobb összeggel is hozzájárulni a Wayve sikeréhez.

A nagy érdeklődés oka vélhetően a fejlett technológia és a hangzatos ígéretek kombinációjában rejlik. Háttérinformációként azt ugyanakkor érdemes tudni, hogy a rivális megoldások – például a Google Waymo – esetén lézereket is használnak a sofőr nélküli navigációhoz. A Wayve fejlesztői szerint viszont a lézerek használata költséges, ehelyett a gépi tanulási algoritmusok és a szabványos kamerák kombinációját javasolják.

Amar Shah korábban úgy nyilatkozott, az önvezető gépjárművek kulcsa az okosabb „agy” kialakításában rejlik, szemben például a Google és az Uber által használt „normál” mesterséges intelligenciával.

A startup tavaly óta teszteli autóit Cambridge útjain. Ehhez nagyrészt a Renault kétüléses Twizy járműveit veszik igénybe, de kipróbálták már fejlesztésüket a jóval nagyobb Jaguar I-PACE SUV modellen is.

Nagy-Britanniában az autonóm járművek fejlesztésével foglalkozó cégek – például a Five AI és az Oxbotica – továbbra is vonzzák az európai befektetőket. Az összegek azonban némileg még így is elmaradnak az amerikai vállalatokba pumpált milliárd dolláros értékektől – összegezte az IoT Tech News.