Rágyúr a szoftveres fejlesztésekre a Volkswagen

Kapcsolódó cikkek

Rágyúr a szoftveres fejlesztésekre a Volkswagen

Rágyúr a szoftveres fejlesztésekre a Volkswagen

autó

2 perc

A német autógyártó több mint 5000 digitális szakértőt kíván összefogni az új Car.Software egységben.

A Volkswagen sokkal több szoftver fejlesztését tervezi a gépkocsikban és a kapcsolódó szolgáltatások terén. A szoftverfejlesztés házon belüli részének növelését a jelenlegi 10 százalékról legalább 60 százalékra kívánják növelni 2025-re. Az új részlegben kiemelt terület a szoftverfejlesztés, az elektromos és elektronikai fejlesztés, a konnektivitás, az automatizált vezetés, a felhasználói élmény (UX), a felhőarchitektúra és az e-kereskedelem.

A jövőben egy egységes szoftver platform jön létre, ami a „vw.os” jármű operációs rendszerből és a Volkswagen Automotive Cloudból áll majd. 2025-ig a csoport minden új modellje ezen a platformon fog futni.

Jelenleg a VW járműveiben mintegy 70 különböző beszállító 200 vezérlőegységét kell integrálni. Emellett a csoporton belül különböző funkciókkal rendelkeznek bizonyos rendszerek, ilyenek például az információs és navigációs szolgáltatások. Egy egységes operációs rendszer, amely ugyanazokkal az alapvető funkciókkal rendelkezik minden márkához – a Volkswagen Automotive Cloud használatával kiegészülve –, a csoport minden modelljénél jelentősen egyszerűsíti majd a helyzetet.

Ugyanez vonatkozik a márkák digitális ökoszisztémáira, melyeket az egyes szolgáltatásokhoz használnak majd. Minden márkának szüksége van bizonyos alapvető szolgáltatásokra, mint például egy egyszerű keresési funkció az elektromos töltőállomások esetében. A VW személygépkocsiknál ennek a szolgáltatásnak a neve We Charge, és ezen keresztül például a „közeli állomások keresése” vagy a „különböző fizetési módok” alapfunkciók minden márkához szabványosíthatók.

A vállalat a szabványos szoftverplatformjával jelentős méretgazdaságosságot kíván elérni. A jövőben a járműpark évente több mint 10 millió teljesen összekapcsolt új járműből áll majd, ami jelentősen csökkenti a szoftver egyes járművekbe történő integrálásának költségeit.