Önvezető bérautót tervez a Volkswagen

Kapcsolódó cikkek

Önvezető bérautót tervez a Volkswagen

Önvezető bérautót tervez a Volkswagen

autó

3 perc

A tervek szerint a Sedricnek nevezett, négyüléses jármű ötös szintű, azaz teljesen autonóm vezetési képességekkel fog rendelkezni, nem lesz szükség emberi beavatkozásra.

A Volkswagen szerint a vezetőknek csak egy gombot kell majd megnyomniuk, hogy a járművet magukhoz hívják. Az autó külön hangfelismerő rendszer segítségével ismeri fel az utasok utasításait, és indul a célállomás felé a kocsi. Az ablakokba épített OLED kijelzők felelnek az utazás közbeni szórakoztatásért: különböző hátterek megjelenítésére, filmek lejátszására lesznek alkalmasak. 

A cég szerint Sedric mindenre alkalmas mobilitási eszköz lesz, a tervek szerint a tulajdonosát elviheti majd a munkahelyére, felveheti a gyerekeket iskola után, vagy elmehet hazavinni a bevásárlást, mikor gazdája nem ér erre rá.

A többi autógyártóhoz hasonlóan a Volkswagen is kerüli a tulajdonjog témáját. A cég szerint a vásárló akár másik városban is használhatja majd a szolgáltatást: a Sedric szűk utcákon, külvárosokban és vidéken is jól kiigazodik majd. Ilyen mértékű rugalmasság azonban csak akkor lehetséges, ha a Volkswagen valamilyen utazásmegosztó szolgáltatást tervez, azaz az utazók nem megveszik a fizikai járművet, hanem rövid időintervallumokra bérbe veszik.

Ezt a célt azonban a cég hivatalosan még nem vállalta fel, talán a negatív visszajelzésektől való félelem miatt. A felvázolt tervek alapján azonban úgy tűnik, hogy a Volkswagen eltávolodik majd a hagyományos tulajdonosi modelltől, és egy jóval rugalmasabb tervvel áll elő, amely nem egyszeri költségen alapszik, hanem a szolgáltatásért kell majd folyamatosan fizetni.

Egyelőre csak annyit árultak el, hogy a Sedric egyfajta „apja” a jövőbeli koncepciónak, és a kereskedelmi stádium előtt még „gyerekeket” és „unokákat” is várhatunk a gyártótól. A német cég által közölt információk azért is tűnhetnek zavarosnak, mert kezdeti koncepció lévén a terv minden eleme még elég változékony.

Forrás: ReadWrite