Okosfejlesztések a BMW-nél – Érintős és mutogatós lesz az iDrive

Okosfejlesztések a BMW-nél – Érintős és mutogatós lesz az iDrive

Okosfejlesztések a BMW-nél – Érintős és mutogatós lesz az iDrive

autó

3 perc

Közel 15 évvel azután, hogy az iDrive navigációs és vezérlőrendszerrel a BMW forradalmasította a beltéri autótechnikát, a német csúcsmárka is szembenéz az elkerülhetetlennel: az iDrive érintőképernyős lesz.

A 2015-ös Las Vegas-i CES kiállításon ez a bejelentés csak egy az újítások sorából, beleértve az önvezető autó fejlettebb prototípusait, a lézer fényszórókat, az e-autók vezeték nélküli töltését és még egy speciális BMW-hitelkártyát is.

Újabban egyre több autógyártó cég él a technikai fejlődés adta lehetőségekkel, a Tesla Model S például hatalmas (43 centiméteres) érintőképernyős kijelzővel rendelkezik, a Mazdánál pedig már a kerekek mozgása is szabályozható lesz érintőképernyőn keresztül.

Az BMW iDrive-ot 2001-es megjelenésekor egy kerek vezérlőgomb és egy nagyobb képernyő alkotta. Bár azóta történtek fejlesztések, az érintőképernyők forradalmának eddig ellenállt a rendszer, ami miatt több kritikát is kapott.

Akik eddig aggódtak, azok most megnyugodhatnak, bár arról, hogy az érintőképernyős modellek mikortól lesznek elérhetők, egyelőre nincsen információ, de szakértők szerint a bejelentés hírére a többi autóipari nagyágyú (Audi, Mercedes) is megléphet további fejlesztéseket.

Sőt, a BMW a gesztusalapú vezérlésen is dolgozik, és Samsung tablettel is lehet majd csatlakozni az autó érintőképernyőjéhez.

Még több fejlesztés a német autógyártónál

Frissítették az önvezető járműtechnikát: a 360 fokos ütközés-elkerülő rendszer radar és kamera segítségével ismeri fel a jármű helyzetét. A teljesen automatizált – okosórával aktiválható – parkolórendszerrel pedig még egy többszintes parkolóházban sem gond a beállás: az autó magától megkeresi a megfelelő szabad helyet és be is áll oda.

A BMW i8 szuperjárgány 600 méter sugarú lézerfénnyel rendelkezik majd, valamint olyan vezeték nélküli indukciós töltési rendszerrel, amellyel a töltés mindössze két órát vesz igénybe.

És még a pénzügyekről sem feledkeztek meg, ugyanis a MasterCarddal közösen egy érintés nélküli hitelkártya bevezetésén dolgoznak, amely a „hagyományos” és a MINI modelleknél is használható lesz – számolt be róla a TechRadar.