Növelik az otthon biztonságát az intelligens garázsnyitók

Kapcsolódó cikkek

Növelik az otthon biztonságát az intelligens garázsnyitók

Növelik az otthon biztonságát az intelligens garázsnyitók

autó

2 perc

Sok aggodalomtól kímélheti meg tulajdonosát a „felokosított” szerkezet.

A garázsokba tervezett IoT-eszközök szükség esetén riasztást küldenek, de a kapcsolódó okostelefonos alkalmazással a felhasználó rögvest orvosolhatja is a problémát, vagyis távolról becsukhatja a garázskaput. Ráadásul ma már számos olyan változat érhető el, amely a meglévő hagyományos nyitó „felokosítására”, nem pedig annak kiváltására szolgál.

A költségek szempontjából ez mindenképpen jó hírnek mondható, viszont egyben azt is jelenti, hogy mindez csak az újabb technológiával készült garázsajtók esetén működik. Ha tehát az ajtó 10-15 évesnél régebbi, akkor ez a megoldás nagy valószínűséggel nem használható, így mindenképpen érdemes körültekintően tájékozódni vásárlás előtt.

A Digital Trends felmérte, hogy a nemzetközi piacon milyen fejlesztések vannak most a virtuális vagy valós bolti polcokon. Íme, néhány okosnyitó:

Chamberlain MYQ-G0301

A 80 dollárért elérhető darab már évek óta nagy népszerűségnek örvend, az újabb verziók esetén csak a dizájnon változtattak a tervezők. A MYQ három fő funkciója a garázsajtó kinyitása és leengedése (nagy távolságból is), valamint figyelmeztetések küldése az ajtó aktuális állapotáról. További funkcióként a kapu a felhasználó igényeitől függően a nap egy adott időpontjában, előre programozottan is bezárható.

A garázsnyitó a Google Asszisztenshez vagy az IFTTT (programozott utasítássora képes) platformjához is csatlakoztatható, bár ehhez jelképes egydolláros havidíjat kell megfizetni. A portál szerint a felhasználók többsége segítség nélkül is képes a telepítésre, így ehhez kapcsolódóan vélhetően nem kell pluszköltséggel számolniuk.

Nexx NXG-100

A 100 dolláros eszköz számos funkcióval bír. Ezek egyike, hogy a tulajdonos más felhasználók számára is engedélyezheti a hozzáférést, ha távollétében például karbantartásra lenne szükség. A naplófunkció (log) segítségével az is ellenőrizhető, hogy mi történt a nap folyamán az ajtóval. Ez a szerkezet is irányítható hangutasításokkal az Amazon Alexa és a Google Assistant virtuális asszisztensek segítségével, viszont nem kell érte havidíjat fizetni.

Nova Smart

A Skylink szintén 100 dolláros terméke az idei Las Vegas-i CES világkiállításon mutatkozott be. Ez a darab is kompatibilis az Amazon Alexával, és még LED-fényt is biztosít a nagyobb láthatóság érdekében. A készülék csatlakoztatható a füst- vagy szén-monoxid-érzékelőkhöz, és baj esetén azonnal felnyitja a garázsajtót.

További fejlesztésekről itt olvashat.

Forrás: