Itt az újabb intelligens zár – nem csak Airbnb-zőknek

Kapcsolódó cikkek

Itt az újabb intelligens zár – nem csak Airbnb-zőknek

Itt az újabb intelligens zár – nem csak Airbnb-zőknek

biztonság

3 perc

Mostantól Magyarországon is kapható az ISEO zárrendszereket gyártó cég legújabb fejlesztése. Az okoszár segítségével anélkül küldhet virtuális kulcsot, és engedhet be valakit a lakásába biztonságos, követhető módon, hogy egy pillanatra is találkozna vele.

A Libra intelligens zár működtetéséhez mindössze egy ingyenesen letölthető applikációra van szükség, ezen keresztül küldhető el a másik félnek az ajtónyitáshoz szükséges virtuális kulcs. Legyen szó egy váratlanul érkező rokonról, akinek nem tud kulcsot adni, vagy a takarítónőről, esetleg egy szerelőről.

„Azt is mi mondjuk meg, hogy a virtuális kulcs mettől meddig nyissa a zárat, így biztosak lehetünk benne, hogy például a takarítónő csak az általunk megadott időben tartózkodhat az otthonunkban” – jegyezte meg Ónody Csaba, a hazai forgalmazó HOGE Kft. ügyvezetője.

A Libra minden be- és kilépést naplóz, köztük a sikertelen nyitási kísérleteket is. Az intelligens zárak nemcsak online verzióban érhetők el, hanem offline is használhatók. Például lehetőség van arra is, hogy valaki akár a bankkártyáját, okosóráját tanítsa meg a zár kinyitására. Ez a funkció viszont távolról nem, csak a zárhoz érintve oldható meg.

Apartman- és lakáskiadás kulcsátadás nélkül

Egyre több ingatlantulajdonos dönt a rövid távú lakáskiadás mellett, amely leggyakrabban az Airbnb rendszerén keresztül történik. Ez a típusú szolgáltatás viszont jóval több időt és energiát követel meg, igazodni kell a vendégek akár késő esti vagy kora reggeli érkezéséhez, távozásához a kulcsátadás miatt.

Az ISEA okoszár erre is megoldást kínál. Elég e-mailben elküldeni a virtuális kulcs aktiváló kódját, amelyet a vendég okostelefonja fogad, majd Bluetooth-os kapcsolaton keresztül nyithatja is a zárat, és bejuthat a lakásba. „A vendég kizárólag a lefoglalt időben tud bejutni a lakásba. Ezzel kiküszöbölhető a lakáskiadásoknál lévő egyik legnagyobb veszélyforrás, hogy egy kulcsmásolást követően később váratlan vendégek is bejuthatnak hozzánk” – emelte ki Ónody Csaba.

Nemcsak a főként fővárosi turizmusra építő Airbnb-zők problémáját oldja meg a „felokosított” zár, hanem a hostelekét, a Balaton-parti apartmanok és vendégházak, illetve a vidéki elvonulás helyszínéül szolgáló kisházak tulajdonosaiét is.

„Nincs szükség például arra, hogy a több tíz szobával vagy apartmannal rendelkező tulajdonos minden vendége érkezéséhez és távozásához egyenként igazodjon. Elég, ha e-mailben elküldi nekik a virtuális kulcsot. Ráadásul egy zár esetében akár több ’kulcs’ is kiadható egyazon időben, így a nagyobb létszámú nyaraló társaságoknak is sokkal kényelmesebb, hogy nem kell egymáshoz igazodniuk. Ha mégis épp a nyaralás alatt veszíti el a vendég a nyitással felvértezett mobiltelefonját, akkor a tulaj bármikor, bárhonnan egy gombnyomással letilthatja a hozzáférését, így azzal már senki nem juthat be az apartmanba” – tette hozzá a szakember.