Nagy dobás jöhet a BMW-től – Így festenének a jövő motorjai

Nagy dobás jöhet a BMW-től – Így festenének a jövő motorjai

Nagy dobás jöhet a BMW-től – Így festenének a jövő motorjai

autó

4 perc

Bár a motorok nem számítanak épp a legbiztonságosabb közlekedési eszköznek, de a BMW olyan jövőt vizionál, amikor a kétkerekű járművek már elegendő fedélzeti intelligenciával rendelkeznek ahhoz, hogy ne kelljen védőruha a motorozáshoz.

A hangsúly természetesen továbbra is azon van, hogy megmaradjon a motorozás és száguldás élménye, ugyanakkor az intelligens funkciók jóval biztonságosabbá tehetik az utazást. 

Az úgynevezett „Motorrad VISION NEXT 100”-as elképzelés egyike a BMW azon szériáinak, amelyeknél a neves autógyártó cég azt igyekszik demonstrálni, hogy milyen irányvonalat kíván követni a jövőbeli fejlesztéseknél. A koncepció főleg arra épül, hogyan változtathatják meg a vezetés élményét az új technológiák és a világhálóra való csatlakozást lehetővé tévő funkciók.  

A Motorrad esetében nem a teljes körű autonómia elérése a cél, ahogy arra már számos példát láthattunk a négykerekű járművek frontján. Gondoljunk csak arra, hogy mennyit lehetett olvasni a teljesen önjáró, sofőr nélküli autókról az utóbbi időben. A vállalat koncepciója tiszteletben tartja, hogy a motorosok számára jóval fontosabb az, hogy a kezükben tarthassák az irányítást. Ebből kifolyólag nem fosztják meg őket a vezetés közbeni szabadságuktól, viszont a biztonságról a mesterséges intelligenciával felszerelt fedélzeti rendszerek gondoskodnának.  

Az az elgondolás, hogy a motorokra úgy is fel lehet majd pattanni, hogy előtte nem kell mindenféle védőfelszerelést – így például ormótlan bukósisakot – felvenni, kétségkívül nagyon csábítóan hangzik. A tervezők elmondása szerint a jármű rendszerei előre feltérképezik majd az útvonalakat, ezután pedig ajánlatokat tesznek, hogy miként lehet elkerülni a baleseteket. Szükség esetén az intelligens megoldások át is tudják venni az irányítást, hogy meg tudják előzni az esetleges ütközéseket. Ezen felül a futurisztikus motort olyan kiegyensúlyozó rendszerrel is ellátnák, amely meggátolja, hogy a jármű felboruljon menet közben vagy álló helyzetben.

Valamilyen fejvédőre természetesen továbbra is szükség lenne, még ha nem is a megszokott bukósisakról lenne szó. A fejlesztők sokkal inkább egy pehelykönnyű szemellenzőben gondolkodnak, mely egyrészt véd a szél ellen, másrészt a kiterjesztett valóság (AR) jegyében a fontos információkat is kivetíti a vezető látóterébe a következő kanyarokról. Az energiaellátásról a tervek szerint egy speciális, zéró kibocsátású elektromos meghajtórendszer gondoskodna.  

Forrás: TechCrunch