Guruló iroda és hálószoba lesz az önvezető autókból?

Kapcsolódó cikkek

Guruló iroda és hálószoba lesz az önvezető autókból?

Guruló iroda és hálószoba lesz az önvezető autókból?

autó

1 perc

Az autósok elsősorban alvással és szórakozással töltenék az időt az önvezető gépkocsikban, hivatalos úton viszont inkább dolgoznának vezetés helyett. Erre jutott az öt országban végzett felmérésével a stuttgarti központú Horváth & Partners csoport.

Nem mindegy az sem, hogy hányan ülnek az autóban. Az egyedül utazók 62 százaléka válaszolta, hogy elsősorban aludna vagy pihenne, míg ha legalább két ember van a kocsiban, akkor ők 65 százalékban a szórakozást részesítenék előnyben.

A kínaiak a leglelkesebbek, a németek jóval óvatosabbak

A tanácsadók az Egyesült Államokban, Kínában, Japánban, Németországban és Franciaországban készítették a felmérést. A válaszadók közül legjobban a kínaiak lelkesednek az önvezető autókért. Őket követik a japánok, akik viszont nem szeretnének túl mélyre nyúlni a pénztárcájukba e funkcióért cserébe. A jelenségnek az a magyarázata, hogy a japánok naponta átlagosan csak 44 percet töltenek a kocsiban, míg az összes megkérdezett átlaga napi 70 perc.

A németek a leginkább visszafogottak, ők tartanak a biztonsági kockázatoktól. Ám azok a németek, akiket érdekel a koncepció, a legnagyobb felárat lennének hajlandóak fizetni az önvezetésért. A válaszolók egyharmada akár 1500 eurót is adna a különleges lehetőségért.

A franciáknak tetszik leginkább az az ötlet, hogy car sharing formában utazzanak önvezető autóban. Az amerikaiak ezzel szemben nem szívesen mondanának le a saját kocsiról.

A stuttgarti központú Horváth & Partners csoport – amelynek a budapesti IFUA Horváth & Partners vezetési tanácsadó cég is tagja – és a Fraunhofer Institute 2500 autóst kérdezett meg a vizsgált öt országban.