Együttműködő autók tehetik biztonságosabbá a közlekedést

Együttműködő autók tehetik biztonságosabbá a közlekedést

Együttműködő autók tehetik biztonságosabbá a közlekedést

autó

4 perc

Svájci mérnökök sikeres kísérlettel igazolták fejlesztésüket, ami lehetővé teszi, hogy a járművek Wi-Fi segítségével kommunikálnak, és így közlekednek „együtt”, akár nagy sebesség és többsávos forgalom esetén is.

A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) tanulmányának célja az volt, hogy demonstrálja a járművek közötti kommunikációt, amely fokozhatja az utasok biztonságát a vezetővel és vezető nélküli irányított autóknál egyaránt. Ehhez a legtöbb modern gépkocsiban ma is elérhető szenzorrendszereket és kommunikációs technológiát használták.

Az elképzelés az, hogy az autók együttműködő egységként működhetnek, esetleg egyetlen vagy néhány ember által irányított járművel. Ezt már néhány kamionkonvojban ma is tesztelik: a sofőr nélküli kamionok az előre beprogramozott szigorú szabályok alapján követik a vezető járművet.

Az EPFL fejlesztései azonban ennél sokkal rugalmasabb lehetőségeket kínálnak: nemcsak egy fő vezető vagy irányítóközpont vezérlésére támaszkodnak. A szigorú és merev előprogramozás helyett a járművek folyamatosan kommunikálnak a körülöttük lévőkkel, így képesek alkalmazkodni a változó helyzetekhez, az éppen aktuális forgalomhoz. Ez a megoldás azt is lehetővé teszi számukra, hogy szükség esetén a konvoj tagjainak számát bővítsék vagy csökkentsék.

Sok egyéb mellett a rendszer nagy előnye, hogy annyi virtuális hozzáférést biztosít, amennyi érzékelővel ellátott jármű a konvojhoz tartozik. A kutatók szerint nincs korlátozás abban, hogy milyen nagyra nőhet a járműcsoport. Eddig csupán három, hálózatba kapcsolódott autón mutatták be a rendszert, de a sikeres prototípus megnyitja az utat a nagyobb kísérletek folytatásához.

Az autógyártók már jó ideje kutatják, hogyan kapcsolódhatnak össze és dolgozhatnak együtt a járművek, hogy még hatékonyabban lehessen irányítani a forgalmat, mind a sofőr által irányított, mind pedig az önjáró autók esetében.

Várható, hogy ez a terület az önvezetés elterjedésével sokkal több kutatás középpontjába kerül, és nagyobb finanszírozást is kaphat a jövőben.

Forrás: TechCrunch