Brit céget vásárolt önvezető autóihoz a Lyft

Kapcsolódó cikkek

Brit céget vásárolt önvezető autóihoz a Lyft

Brit céget vásárolt önvezető autóihoz a Lyft

autó

2 perc

A közösségi taxicég autonóm üzletágához a jövőben a londoni Blue Vision Labs (BVL) biztosítja a szigetországi központot.

A társaságot öt, az Imperial College Londonban és az Oxfordi Egyetemen végzett fiatalember alapította még 2016-ban. Azóta a 40 fős vállalkozásról úgy tartják, hogy a számítógépes látás és a robotika területén világelső szakembereket alkalmaz. Az ezeken a területeken szerzett tudás segítségével készítenek jelentős AR (augmented reality, kiterjesztett valóság) és robotikai applikációkat.

A kaliforniai Lyft figyelmét a többi között a BVL impresszív térképkészítési technológiája keltette fel. A cég az autókban rögzített telefonok kameráival közösségi finanszírozásban készíti el egész városok részletes 3D térképeit.

Számít a méret

Ezek a részletgazdag térképek pedig elengedhetetlenek az önvezető járművek számára. A frissen megszerzett technológia segítségével a vezető nélküli járművek akár centiméteres pontossággal képesek érzékelni, hogy éppen hol vannak, mi található körülöttük és mi a további teendő.

A Lyft műszaki igazgatója, Kumar Chellapilla nemrég egy blogbejegyzésben úgy fogalmazott: a vezető nélküli gépkocsik speciális igényeit csak újfajta, nagy felbontású térképek tudják biztosítani. A hagyományos, kanyarról kanyarra navigáló, a távolságokat méterben mérő szolgáltatások helyett korábban soha nem látott, ezeknél egy-két nagyságrenddel nagyobb felbontásra van szükség. A kaliforniai vállalkozás autonóm járműveihez elengedhetetlen a centiméteres pontosságú navigáció.

A sofőr nélküli autókon túl jól jöhet, hogy a BVL tapasztalata és technológiája segítségével születő új AR élmények egyszerűbbé tehetik a közlekedést.

Kisvárosnyi ember életét menthetik meg

A két cég találkozása után Luc Vincent, az új tulajdonos autonóm technológiai elnökhelyettese az innovációk várt előnyei közül emelt ki néhányat. Adataik szerint például azáltal, hogy a vezető nélküli járművek elterjedésével jelentősen csökken a balesetek száma, egy évtized alatt csak az USA-ban 350 ezer ember halála kerülhető el.

Ezenkívül emberek millióinak jelenthet könnyebbséget, hogy kevesebb időt töltenek közlekedéssel. Az is lényeges szempont, hogy az újfajta közlekedési modell révén többen tehetik meg együtt, egy autóban az utat. Az autómegosztás így csökkenti a légszennyezést és a forgalmat, és több helyet hagy a közösségi tereknek és zöld felületeknek.

A Lyft tavaly júliusban hozta létre Level5-nek (a név az 5-ös, azaz legmagasabb szintű autonómiára utal) nevezett önvezető divízióját. Az egység azóta folyamatosan bővül, jelenleg 300 világszerte elismert mérnököt és kutatót foglalkoztat. Nem egy közülük korábban a Google, az Apple, a Microsoft, a Waymo, a Tesla vagy más hasonló cég alkalmazásában állt.

Forrás: