A MINI szemüvegével kihozhatja autójából a maximumot

A MINI szemüvegével kihozhatja autójából a maximumot

A MINI szemüvegével kihozhatja autójából a maximumot

autó

2 perc

A MINI intelligens szemüveg többi között navigációs és az autó sebességére vonatkozó adatokat vetít a sofőr elé, de arra is képes, hogy láthatatlanná tegye a kasztnit.

A Google Glass viselhető kiegészítőjének koncepcióját követő „MINI Augmented Vision” egyszerűen olvasható vetítési technológiával közli viselőjével a forgalomra és a vezetésre vonatkozó legfontosabb információkat. A szemüveg az adatokat közvetlenül a felhasználó látómezejében jeleníti meg, anélkül, hogy bármit is kitakarna a környezetéből. Az eszköz első prototípusa az április 29-ig tartó Sanghaji Autószalonon mutatkozik be a nagyközönségnek.

Tudjon meg még többet a Kiterjesztett Valóságról! Többet láthat a világból: egyre népszerűbb a virtuális valóság >>A fejlesztő vállalat ígéretei szerint a szemüveg elsősorban navigációs adatokat mutat majd. Az autósok az eszköz segítségével már azelőtt betáplálhatják az úti céljukat a MINI navigációs rendszerébe, mielőtt még beülnének a kocsiba. A jármű beindítása után pedig a szemüveg pontosan kirajzolja a célállomásig vezető útvonalat.

Ennél még érdekesebb az „első és utolsó mérföld” elnevezésű funkció, amely a sofőröket parkolás után elvezeti az úti céljukhoz, majd onnan vissza a kocsihoz.

Vezetés közben az autósok nem csupán az aktuális sebességet figyelhetik, hanem az adott útszakaszon érvényes sebességkorlátozás információit is. A szemüvegek a különböző szimbólumokat a kormány fölött elrendezve jelenítik meg – anélkül, hogy azok kitakarnák a környezetüket. A navigációs rendszer nyilakkal jelöli meg a fontosabb helyeket az út mentén, így például a szemüveg a kiterjesztett valóság (augmented reality) segítségével hívja fel a figyelmet arra, ha a közelben felszabadul egy parkolóhely.   

Egy másik izgalmas funkció, hogy a kocsiban elhelyezett, egymással összekapcsolt kamerák segítségével menet közben „átlátszóvá” válik a kasztni. Ez azt jelenti, hogy a vezetők láthatják a sofőrülésből alapesetben láthatatlan – például az A-oszlop és az ajtók által kitakart – környezetet. Ezáltal jelentősen lecsökken a járművek holttere, ami hozzájárul a balesetek és koccanások megelőzéséhez.

Autóba ül? Igazi űrutazás várja >>Szintén a vezetés biztonságát szolgálja, hogy a szemüveg egy apró ikonnal jelzi, hogyha a viselőjének üzenete érkezett, kérésre pedig fel is olvassa a bejövő e-maileket és SMS-eket. A kiegészítő emellett hasznos segítségnek bizonyulhat a parkolás során is, ugyanis a látómezőbe vetíti a jobb oldali visszapillantó tükörbe szerelt kamera képét, így láthatóvá teszi a járdaszegélyt is.

A MINI Augmented Vision bepillantást enged azon innovációba, hogy az autók és az okosszemüvegek közötti kapcsolaton keresztül miként működhet a jövőben a közlekedés szempontjából lényeges információk közvetítése – emelte ki a projektért felelős menedzser. Jörg Preißinger hozzátette: számos Qualcomm vállalkozással együttműködve hozták létre az összekapcsolt rendszert és a jellegzetes MINI stílusú szemüveget, amely vezetés és sétálás közben is forradalmasítja a közlekedést.

Forrás: BMW Group / Totalcar