A bérbringa után jöhet az elektromos bérautó?

A bérbringa után jöhet az elektromos bérautó?

A bérbringa után jöhet az elektromos bérautó?

autó

3 perc

A francia Autolib olyan közösségi elektromos autókölcsönzőt hozott létre néhány éve Párizsban, amit ma már Londonban és az amerikai Indiana államban is „átvettek”.

Az Autolib kellemes alternatívát kínál a hétköznapok zajos és környezetszennyező közlekedési eszközei helyett. A „kék villanyautó” valójában zöld, így például csökkenti a zaj- és légszennyezettséget.

Az e-autók hétköznapi szemmel nézve egészen aprónak tűnnek a maguk 3,5 méterével, de a szupercsendes, négyszemélyes kocsikban minden megvan a feladatuk teljesítésére: könnyűek, kényelmesek, a működtetést pedig egy csúcstechnológiájú fedélzeti számítógép és egy kellően erős akkumulátor biztosítja, a karbantartást érthetően az üzemeltető cég végzi.

A bérlési rendszer működése igen egyszerű: a felhasználónak mindössze a jogosítványára, személyi igazolványára és egy bankkártyára van szüksége, illetve a speciális, személyre szabott RFID-kártyára. Ha mindez megvan, csak fel kell keresni a legközelebbi állomást, hozzáérinteni a kártyát a helyszínen lévő érzékelőhöz, amely megvizsgálja az előfizetés érvényességét. Ha minden rendben van, akkor az állomás – a gépek, eszközök közötti kommunikáció segítségével – szinte azonnal engedélyezi a kocsi lecsatlakoztatását a töltőről.

A fedélzeti számítógép térképen jelzi a töltőállomások helyét, ahol az e-autó egy újabb kártyaérintéssel leadható.