Lassie hazatelefonál?

Lassie hazatelefonál?

Lassie hazatelefonál?

agrár

3 perc

Séta közben elkóborolt vagy a ház körül elrejtőzött kutyák felkutatásában segíti az aggódó gazdákat a Whistle legújabb, nyakörvre szerelhető GPS-készüléke.

A SIGFOX francia cég hamarosan az Egyesült Államokban is üzembe helyezi vezeték nélküli rendszerét, amely kifejezetten az M2M-technológiát használó eszközök hálózatát támogatja. Ennek kapcsán új háziállat-lokátorral is jelentkezik a Whistle.

A Whistle már korábban is élen járónak számított a háziállatokat nyomon követő eszközök kifejlesztésében, elsősorban a kedvencek egészségére és a rendszeres mozgásra fókuszálva. Az új, nyakörvre szerelhető GPS mindent tud egyben – ráadásul sokkal kisebb méretű, mint a korábbi modellek.

Tudta? Az Egyesült Államokban évente 10 millió háziállat kóborol el vagy tűnik el nyomtalanul.Olyan nyakörvek, amelyek a háziállat pontos helyzetét mutatják meg, már nagyon régóta léteznek. Nagy problémájuk azonban, hogy a GPS-készülékek többnyire olyan nagyok, hogy sok kutyafajta nem is tudja viselni. Ezen felül csak drága előfizetéssel lehet igénybe venni a szolgáltatást, és az akkumulátor sem bírja sokáig.

Az új fejlesztés éppen ezeket a problémákat küszöbölte ki; a jól kiépített vezeték nélküli hálózatnak köszönhetően nincs szükség nagy, magas áramigényű eszközökre, hanem egy pénzérme nagyságú kis medálba belefér minden. Az eszköz nem csak valós idejű pozíciót tud küldeni az okostelefonra letölthető alkalmazásnak, de részletes lebontást is készít arról, hogy eleget mozog-e az állat, és mennyit pihen nap közben.

Az eszközhöz egyelőre kizárólag előrendelés útján lehet hozzájutni, de Magyarországon még nem elérhető a termék. Itthon csak a jóval nagyobb méretű GSM-alapú lokátoros nyakörveket lehet kapni. Ezek nem csupán drágábbak, de mobiltelefon előfizetés is szükséges hozzájuk.