Drónnal permetezne? Egyelőre ez még tiltott idehaza

Kapcsolódó cikkek

Drónnal permetezne? Egyelőre ez még tiltott idehaza

Drónnal permetezne? Egyelőre ez még tiltott Magyarországon

agrár

1 perc

A pilóta nélküli repülőeszközök mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Maga a téma rendkívül összetett, több irányból is vizsgálni kell. A hatályos jogszabályi előírás szerint a hazánkban forgalmazott növényvédelmi gépeket típusminősítési eljárásnak kell alávetni, melynek során ellenőrzik, hogy a permetezőgép megfelelően működik, szórásképe egyenletes és használata nem okoz elfogadhatatlan környezeti terhelést.

A permetezőgépek típusminősítése a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (MGI) feladata. A pilóta nélküli repülőeszközökre vonatkozóan jelenleg nincs elérhető típusminősítési szabvány. Ennek megoldásán az MGI és a Nébih közösen dolgozik. Addig is fontos, hogy típusminősítés nélkül növényvédő szer kijuttatására szolgáló eszközt forgalomba hozni tilos – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A második lépés a jogi környezet rendezése, melynek során a szakemberek kidolgozzák, milyen végzettséggel kell rendelkeznie a permetező drón pilótájának, és milyen feltételekkel végezhető az automatizált permetezés. E szempontokon dolgozik jelenleg az Agrárminisztérium és a Nébih.

Az érvényes jogi környezet szerint ugyanis a növényvédelmi légi tevékenységre csak a zárt kabinú, pilóta által vezetett légi járművek alkalmazhatóak. A hivatal kiemelte, hogy a drónos permetezés pillanatnyilag illegális tevékenységnek számít, mely hatósági intézkedést, szankciót vonhat maga után.