Az azonnali információ a jó üzleti döntés alapja

Kapcsolódó cikkek

Az azonnali információ a jó üzleti döntés alapja

Digitális mezőgazdaság: az azonnali információ a jó üzleti döntés alapja

agrár

2 perc

Új digitális megoldásokkal segíti az agrárvállalkozókat az i-Cell és az AgroVIR együttműködése.

Az AgroVIR egy a mezőgazdaságban elterjedt vállalatirányitási rendszer a menedzsmentszemléletű gazdaságok és nagyobb léptékű gazdálkodók számára. A rendszeren belül egy összevont menedzsmenttámogató információs felület adatait szolgáltatja az i-Cell i-Fleet flottakövető rendszere.

Az AgroVIR Connect egy olyan új szolgáltatás, amelyben egyszerre rögzíthetők és láthatók a járművekről tárolt információk – mint például az üzemanyagszint, gépóra, munkaművelet, sebesség – és a gazdálkodás folyamatai.

A vállalkozók ezáltal teljes képet kapnak arról, hogyan dolgoznak gépeik az adott földterületen. Emellett további információkhoz jutnak a költségek, a felhasznált anyagok, az alkalmazottak munkaideje, munkabére és a munkaművelet során keletkező járulékok tekintetében. Mindennek eredményeképpen a vállalkozás mintegy 8-10 olyan releváns információt nyer ki, amely hatékonyan támogatja a mindennapi döntéseket.

A szolgáltatás mellett szintén létrejött az AgroVIR Works Lite okostelefonos alkalmazás, amely segítségével csökkennek az adminisztrációs terhek, valamint a papíralapú adatrögzítést az adatok digitális tárolása váltja fel. A munkavállalók ugyanis okostelefonjukon tudják rögzíteni a napi tevékenységüket, az adatok pedig továbbíthatók az AgroVIR felületére.

„Ennek a szisztémának az az újdonsága, hogy különböző szolgáltatók összekapcsolására képes. Ezáltal a gazdálkodók azonnali információkhoz jutnak a gépeik tevékenységét illetően, valamint egy közös rendszerben láthatják a számukra legfontosabb adatokat” – mondta Farkas Károly, az i-Cell operatív igazgatója.

A digitális megoldások segítségével még pontosabb kép kapható például egy adott területen lévő meghatározott növénykultúrának a művelési költségeinek az alakulásáról.

Covid-ready: távolságtartás az agráriumban

Mindkét fejlesztés segítségével minimálisra csökkenthető a személyes találkozások száma, ugyanakkor a munkavégzés folyamata és a gazdálkodás végig átlátható marad. Úgy is mondhatni: a mezőgazdaság vállalkozókat ezáltal hozzásegítették ahhoz, hogy „COVID-ready” legyen a gazdálkodás.

A digitális platformok augusztus elsejéig ingyenesen érhetők el az agrárcégek számára.